Европейската комисия системно блокира проверките на сделката за ваксините срещу КОВИД-19, сключена с "Пфайзер", пише сп. "Политико".

От известно време насам се разгорещяват споровете около текстовите съобщения, които се смята, че са си разменили председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и главният изпълнителен директор на "Пфайзер" Алберт Бурла в навечерието на сделката от април 2021 г. за 1,1 милиарда дози от ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер". Съдържанието и дори съществуването на съобщенията е обвито в тайна, а исканията за разяснения се посрещат с фразата "без коментар", пише "Политико".

Миналия петък ЕК заяви, че е постигнала дълго търсеното споразумение за внасяне на промени в договора с "Пфайзер". Новата сделка предвижда съкращаване на 450-те милиона дози, които все още трябваше да бъдат доставени през 2023 г., и също така те да бъдат разпределени през следващите четири години.

Това е цялата информация, която получават хората, посочва "Политико". ЕК не разкрива новия брой дози, които страните членки трябва да закупят, нито каквито и да било финансови условия на изменения договор.

Липсата на прозрачност е постоянна характеристика на тази сделка, коментира седмичникът. ЕК отхвърли искането на брюкселски журналист за "достъп до документи" за получаване на достъп до предполагаемите съобщения на Фон дер Лайен с Бурла - въпреки упреците на Европейския омбудсман. Бюджетният надзорник на ЕС беше възпрепятстван да направи преглед на преговорите, без за това да бъдат дадени обяснения. Комисията на Европейския парламент по въпросите, свързани с КОВИД-19, не успя да постигне по-голям успех, след като Фон дер Лайен не се яви пред евродепутатите, за да отговори на техните въпроси, след като те я призоваха да направи това, предаде БТА.

Говорител на ЕК е отклонил към националните правителства запитване на "Политико" относно решението да не се разкрива преразгледаният общ брой на дозите - подробност, която е била оповестена в първоначалния договор. "Стратегиите за ваксинация или програмите за ваксиниране се разработват и изпълняват от държавите членки", е заявил говорителят.

Фон дер Лайен вероятно се надява, че с тази последна сделка въпросът ще бъде приключен преди вероятната ѝ кандидатура за втори мандат през следващата година, смята "Политико". На фона на официалното приключване на пандемията и на това, че обществеността иска забрави всичко, свързано с нея, надеждите на Фон дер Лайен може би ще се сбъднат, коментира седмичникът.

През октомври миналата година обаче Европейската прокуратура обяви, че е започнала проверка на обществените поръчки на ЕС за ваксините, посочва "Политико". Органът за наблюдение на финансовите престъпления не каза кой договор разглежда и кого разследва, но ако се окаже, че прокуратурата е взела на прицел председателя на ЕК, е възможно Фон дер Лайен да се превърне от сигурна кандидатура за преизбиране в една личност без политическо бъдеще, заключава изданието.