Трансплантацията на бъбреците бе направена в УМБАЛ “Александровска”

 На Възкресение майка ѝ Ани Стоянова призова за набиране на донори на стволови клетки и костен мозък - нужни са за стотици деца с болести на кръвта

Родителите на 15-годишната Даная от София, която изпадна в мозъчна смърт след животоспасяваща операция, дариха органите ѝ и спасиха живота на двама души.

Няма да използвам тъжни, черни и тягостни думи. Даная е прекалено светла за това. И в минало време няма да пиша, защото нищо не е минало, а предстои. Тази прекрасна, безумна, слънчева и добра енергия не може да се изпари.

Невъзможно е!

Тя е чудо и дори сега прави чудеса, прави света по-добър.

Няколко души получиха шанса да живеят, а едно 15-годишно дете ще вижда с нейните очи.

На 12.05.2023 (петък) в София в катедрален храм “Света Неделя” от 11 ч ще се съберем, за да ѝ покажем колко я обичаме и да ѝ благодарим за всичко, което ни даде и на всичко, което ни научи. Моля ви, без черни дрехи, без погребални венци и без черни и погребални мисли.

След това ще пуснем бели балони в небето

Обичам те, Айче, обичам те, мами! Ти си моята голяма любов. Винаги, винаги ще бъдем заедно, защото сме екип. И това не е краят! Не е!

Това написа в сряда вечерта във фейсбук Ани Стоянова - майка на 15-годишното момиче, която почина в реанимацията на “Пирогов” ден преди това.

Родителите даряват органите на момиченцето и двама отдавна чакащи бъбреци получиха шанс за живот след трансплантация в УМБАЛ “Александровска”.

Бъбреците са присадени на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора Лекари от УМБАЛ “Александровска” извършват двете бъбречни трансплантации.

Лекари от УМБАЛ “Александровска” извършват двете бъбречни трансплантации.

от общо 7 поканени за оценка от дългата листа на чакащи

Единият реципиент е мъж на 28 години от Момчилград, на хемодиализно лечение от март тази година.

Другият е жена на 71 години от Плевенска област, която е на диализно лечение от 2021 г. След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екипът на УМБАЛ “Александровска” изказва искрени съболезнования на близките на починалото момиче и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент!

За вероятната трансплантация на роговици от Даная засега няма потвърждение. Стотици хора благодарят на майката и във фейсбук - за силата, за това, че дава надежда чрез донорството на нуждаещи се.

Всъщност жената е преживяла много в българските болници -

дъщеря ѝ страда от хемолитично заболяване - от тромбоцитопения

Това е състояние, при което броят на кръвните клетки, участващи в кръвосъсирването, е силно занижен.

Точно на Възкресение Христово Ани Стоянова призова във фейсбук за набиране на донори на стволови клетки и костен мозък. Защото се е сблъскала със съдбите на много майки, които чакат донори за децата си.

“На този светъл празник ще отправя апел, апел към всички, които като мен смятат, че най-голямата сила на този свят са човеците и протегнатата ръка. Аз съм родител на дете с хематологично заболяване. Светът ми се върти около лаборатории, медикаменти и болници. Вече повече от година

ежеседмично посещавам детската хематология в ИСУЛ, мъката там е… голяма, надеждата още по-голяма

Екипът - всеотдаен и страхотен.

Въпреки малкия персонал, обрания капацитет и спънките на здравната каса детската онкохематология работи, трудно, но работи.

Към момента регистрираните доброволни донори в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки са 2500. Много често се налага българските деца да пътуват извън граница, защото донор за тях тук няма. Самата трансплантация също е драма.

Единствената детска клиника за костно-мозъчна трансплантация работи с бавни темпове, защото има остра липса на висококвалифицирани сестри. Те са там временно…от 1990 г... и чакат ДЕТСКАТА БОЛНИЦА, защото взаимодействието между различните детски специалисти е животоспасяващо! Но трябва да се започне отнякъде.

Даряването на КМ (костен мозък) и ПСК (периферни стволови клетки) не е болезнено, не изисква пълна упойка и няма риск

Процесът на самото донорство е 3,4 часа и не изисква болничен престой. Ще ви потърсят само ако вашата HLA формула съвпада с пациент. За целта трябва да отидете в Александровска болница в Клиниката по клинична имунология.

Даряването е доброволно и можете да откажете във всеки един момент, а можете и да спасите живот и да бъдете “спасители в ръжта”, защото пропастта е голяма.

Ани е изключително силен, състрадателен, земен и учудващо деликатен човек. Излъчваше борбеност и смирение едновременно. И много се ядосваше, че държавата често забравя за детското здравеопазване. Казваше:

Ние още си играем на избори, докато стотици деца с онкохематологични заболявания чакат,

спомнят си докторите в ИСУЛ, които лекували Даная.

Само месец след Великден след инцидент 15-годишната ѝ дъщеря се оказва с оток в мозъка в детската реанимация на “Пирогов”. Състоянието ѝ е тежко. Операцията, извършена от шефа на детското отделение по неврохирургия д-р Михаил Захаринов, е още по-тежка. Но надежда има. Има и хиляди благодарности за “Пирогов”. Част от черепа е премахнат, мозъчното налягане започва да спада, но... след ден Даная умира. И спасява двама чакащи донор за живот.