• Топмоделът внимава да не изостря кожното заболяване със стрес
  • Болестта не е заразна и не се дължи на лоша хигиена, но не се поддава на пълно лечение
  • От нея страдат 150 млн. души в света, сред известните са Камерън Диас, Бритни Спиърс и Ким Кардашиян

“Когато се срещаха с мен, мнозина си слагаха ръкавици и избягваха да ме докосват, защото мислеха, че е проказа или нещо подобно”. Така прелестната Кара Делевин описва как се чувстват хората, страдащи от псориазис, особено когато са прочути и обожавани.

Известната манекенка, актриса и певица започва да страда от болестта като тийнейджърка и прекарва много години в опити да я прикрие с елегантни тоалети и да я замаже с коректори и фон дьо тен. Напразно. Алените петна по тялото, придружени с неприятен сърбеж, е трудно да бъдат потулени.

Псориазисът е хронично възпаление на кожата от рода на автоимунните заболявания, при което

тялото произвежда повече кожни клетки от необходимото по необясними още причини

Появяват се червени удебелени зони, покрити с дебели люспи. Най-често те дамгосват лактите, коленете, кръста, пръстите на краката и ръцете. Но избиват и другаде – по скалпа, лицето, ноктите. Болестта не е заразна и не се дължи на лоша хигиена, но предразсъдъците, които поражда, често водят до неудобство и социална изолация. Не се поддава на пълно лечение.

Много често тя засяга юноши, но според медицината не е зависима от възраст, пол, социално положение, професия. Свързана е обаче с наследственост.

Псориазисът е хроничен – периоди на ремисия се редуват с обостряне, при което лющенето, сърбежът и дискомфортът са интензивни и могат да попречат на определени дейности. В такива случаи пациентите обикновено се чешат неудържимо, разраняват петното и само влошават положението.

Кара Делавин е изстреляна на световните модни подиуми още 19-годишна като рекламно лице на елитната марка “Бърбъри”. Следват “Фенди”, “Долче&Габана”, “Шанел”, Дона Карън, Оскар де ла Рента, Карл Лагерфелд.

Модната индустрия завърта шеметно красавицата с омагьосващи сини очи и плътни вежди и през седмиците на модата доскорошната ученичка прави по 50-55 дефилета.

В такива моменти на стрес псориазисът ѝ се изостря, а това я хвърля в депресия – завърта се омагьосан кръг.

“По време на ревютата кожата ми пламтеше, смъдеше, сърбеше

Това можеше да продължи със седмици и месеци - разказва известният модел пред в. “Сънди таймс”. - Не бяха добри времена. Чувствах се като на война, бях постоянно на ръба. Мразех себе си, тялото си, начина, по който изглеждах. Ставах все по-зле и по-зле”, разкрива тя.

Кожната болест е само един от проблемите на модната икона. Галеница, но и мъченица на съдбата, тя от момиче има психически проблеми. Родена е на 12 август 1992 г. в елитно лондонско семейство с аристократични корени. Баща ѝ е богат строителен предприемач, дядо ѝ сър Джоселин Стивънс е виден издател, а нейна кръстница е британската писателка и актриса Джоан Колинс. Кара учи в ней-елитните училища, но

от малка изживява ужаса от съжителството с майка алкохоличка и наркоманка с биполярно разстройство

Резултатът е, че детето се напива за първи път на 7 години, на 10 вече е на приспивателни, а от 15 – на антидепресанти.

“Пиех и купонясвах. Бягах от действителността и непрекъснато се питах коя съм”, казва 30-годишната днес Кара пред сп. „Вог”. Вместо да ѝ вдъхне увереност, славата ѝ на модния подиум я вади от релсите.

“Чувствах се куха, бях отвратена от сексуалния подтекст на позите, в които ме караха да се снимам”, разказва тя. И опитва да се измъкне от всичко това с кариера в Холивуд. До 25-годишна възраст може да се похвали с доста успешни филми, сред които “Хартиени градове” и “Отряд самоубийци”.

В годините тя се утвърждава като бунтарка и феминистка. Без притеснение се нарича пансексуална и бисексуална, открито показва своята гей ориентация, макар че е имало време, когато заради нея е мислела за самоубийство.

Парадира с многобройни партньори от двата пола

Но че киното я е извадило от кризите, е трудно да се каже. Животът ѝ продължава да се разпада от алкохол и наркотици. Изолацията от ковид пандемията и 30-годишният ѝ юбилей я хвърлят в поредната депресивна психоза.

В момента красавицата е на рехабилитационна програма от 12 стъпки. И вече е успяла да се пребори с някои от демоните си. Един от тях е псориазисът.

Преди година на бляскавия прием “Мет Гала” в Ню Йорк манекенката се появи в шеметен червен костюм на „Диор”, свали сакото и остана гола до кръста, покрита със златна боя.

На лактите и под бюста ѝ горяха алени рани, които бе оставила необагрени от златото

“Не само, защото боята е вредна за болестта ми. Псориазисът не е красива гледка, но е част от мен и аз избирам да го приема и да се гордея с него. Преди го мразех, а това само влошаваше положението“, каза Кара. Тя обясни, че така се надява да окуражи и вдъхнови други пациенти със заболяването, от което страдат 150 млн. души в света, включително колегите ѝ Камерън Диас, Бритни Спиърс и Ким Кардашиян.