Десет важни съвета за усмивките на най-малките от д-р Бонка Мутафчийска и Mutafchiyska Dent

  • Д-р Бонка Мутафчийска е дентален лекар с над 20 години практика в естетичната стоматология, ендодонтията, ортодонтията и детската дентална медицина.
  • Тя е основател и собственик на дентална клиника Mutafchiyska Dent в Пловдив, която покрива пълния спектър от услуги в денталната медицина за цялото семейство и е едно от най-предпочитаните места за лечение на малките пациенти в града.

- Д-р Мутафчийска, кога родителите за първи път да заведат детето при стоматолог?

- Грижата за усмивката започва още с първото зъбче. Първата стоматологична консултация трябва да се направи още с появата му. Тя е не само за мъничкия пациент, но и за неговите родители, които ще научат какви грижи да полагат. Важно е например винаги след сладките неща, соковете, млякото и цитрусовия фреш, дори да се консумират през нощта, зъбите да се почистват. Или поне да се изплакват.

Много важно е зъболекарят да бъде информиран, ако детето системно приема лекарства за друго заболяване - като кортикостероиди или антибиотици. Те също имат отрицателно въздействие върху зъбите.

- Кога да започне миенето на зъбите?

- От момента, в който се покажат. Отначало с помощта на родителите, с подходяща четка и паста, а на първо време може дори с марля и кислородна вода. Тук денталният лекар също може да бъде полезен и да ви покаже как най-ефективно да почиствате зъбите, а после да мотивирате детето да го прави редовно и само.

- Кои са вредните навици, които се отразяват на зъбите?

- Смученето на пръста или закъснялото отказване от биберона изглеждат безобидни, но те могат да доведат до зъбно-челюстни деформации. Други опасни навици са прехапването на устната, подпъхването на езика при преглъщане, спането с отворена уста. Те имат различни причинители, а отстраняването им може да е от компетентността на зъболекар, на логопед или на специалист по уши, нос и гърло. Понякога борбата е наистина тежка, но тя трябва да започне възможно най-рано. Защото, ако вредният навик не бъде изкоренен, дори да подредим блестящо зъбите с ортодонтско лечение, рискуваме нещата да се върнат в изходна позиция веднага след приключването му.

- Млечните зъби така и така ще паднат, трябва ли да се лекуват?

- Ранната загуба на млечен зъб е една от предпоставките за ортодонтска аномалия. Затова зъбите на децата трябва да се пазят колкото може повече. Иначе след кариеса идват по-опасните пулпити и грануломи, а те могат да доведат до загуба на зъба.

Ако това се случи, непременно трябва да се сложи т. нар. местопазител на празното място. В противен случай намалява стимулът за растеж на челюстта, а естествената тенденция на зъбите да се доближават един към друг „изяжда- освободеното от извадения зъб място. Затова, дори да е останало само коренчето на увредения зъб, то трябва непременно да бъде лекувано и запазено като местопазител.

- От какво може да се появят петна по млечните зъби?

- Единични или множествени бели или кафяви петънца, нарушена цялост на зъбчето – наричаме ги дисплазии и най-често са в резултат от някакво нарушение в ембрионалното развитие или от прекарана инфекция на майката по време на бременността. Те не са кариеси! Представляват нарушена структура на дентина или емайла. А това, че ги има на млечните зъби, не означава, че ще ги има и на постоянните. Задължителна е обаче консултацията със зъболекар, защото мерките трябва да се вземат от самото начало.

Но дори и постоянните детски зъби да пробият с петна, родителите не бива да се притесняват. Има отлични техники за възстановяване на емайла, с които инфилтрираме специална смола, запълваме пространствата между емайловите кристали и по този начин петънцата изчезват за едно до три посещения.

- Предпазват ли силантите от кариес?

- Да, със сигурност. Те създават защита по оклузалната (дъвкателната) повърхност на зъба, а в ранна детска възраст именно там е най-масовият случай на кариес. Причината е, че зъбите никнат с незавършена минерализация на емайла в дълбочина, а в тези неминералиризирани фисури се задържа плака. Тя се почиства трудно и така кариесът се появява. В емайла той изглежда малък, но в дентина се разширява много бързо. Силантът покрива именно тези фисури, а така предпазва от пулпит и ранна загуба на шести зъби.

- Кога е време за брекети?

- Първата рентгенография и първата консултация с ортодонт на всяко дете трябва да бъде направена още на пет години. Много от децата нямат зародиш на постоянни зъби, а при това положение лечението трябва да започне веднага. Тогава самият организъм на детето помага, след като преценим тенденцията в развитието на челюстта, да я „подредим- така, че да отворим място за правилно съзъбие.

А когато вече сме установили, че има нужда от ортодонтско лечение – колкото по-рано, толкова по-добре. Съвременната ортодонтия предлага изобилие от варианти за лечение на деформирани захапки, като функционален апарат за борба с вредните навици, апарат за лечение на обратната захапка, дентални алайнери, брекети. Възможни са и комбинации. Ортодонтът ще прецени най-добре кое е подходящото лечение за вашето дете.

- Счупеният зъб повод ли е за паника?

- Фрактурите на зъбите, особено на предните, са често срещани при децата. Но със съвременните възможности на денталното лечение всичко е напълно поправимо.

Ако успеете да намерите парченцето от счупения зъб, запазете го. Поставете го в устата на детето, в мляко или във физиологичен разтвор и бързо идете при зъболекаря. Зъбът може да бъде залепен и напълно възстановен. Вече има техники, с които – дори нервът да се е оголил при травмата – да бъде спасен.

Дори обаче парченцето да липсва, зъбът се изгражда отново с композит. Съвременните материали, с които работим, са толкова качествени и устойчиви, че зъбът изглежда и се държи напълно естествено. А благодарение на дигиталните технологии можем да го възстановим точно в предишния му вид.

Дори цял зъб да е избит, нещата пак са поправими. Сложете го отново в устата и идете при стоматолога. Той ще го постави в улвеолата, ще го шинира за определен период от време и след това зъбът ще си е отново жив и здрав. Регенеративните възможности на детския организъм са уникални!

- Опасно ли е избелването на зъбите за тийнейджърите?

- В общия случай избелването е безопасно за тийнейджърите над 16 години, защото матурацията на зъба е завършена. Все пак зъболекарят трябва да прецени дали в даден случай няма друга причина то да е противопоказно. Затова съветвам процедура за избелване да не се прави в домашни условия, а само в клинични, в проверен кабинет и след консултация със специалист. В Mutafchiyska Dent работим със система за избелване от най-висок клас, която в продължение на 13 г. печели първото място в една от най-престижните класации за дентална техника.

- Как родителите да се преборят с детския страх от зъболекаря?

- Порасналият човек, който се страхува от зъболекаря, е бил дете, което се страхува от зъболекаря. Затова е много важно да изградим доверие у малкия човек към денталния лекар чрез редовни профилактични прегледи от най-ранна възраст.

Все повече дентални клиники изграждат специален подход към малките пациенти чрез различни забавления, които превръщат прегледа и лечението във вълнуваща за тях игра. В Mutafchiyska Dent например сме определили специален ден, в който работим само с деца. Всеки понеделник те се събират заедно, забавляват се и си дават взаимно кураж, а клиниката се превръща за тях в интересно и привлекателно място. Всеки малък пациент получава и специална награда за смелост.

Съветът ми към родителите е да не се поддават на собствения си страх. Ако детето види тревогата ви, ще възприеме денталния кабинет като опасно място и ще развие враждебно отношение към зъболекаря.

Много е важно също в лечението на детето да няма насилие и припряност. Затова препоръчвам по-продължителните лечения да се разпределят в няколко посещения. Всички процедури наведнъж създават прекомерен стрес дори за възрастен човек, а какво остава за крехката психика на малко дете.