Олимпийският шампион по фигурно пързаляне в танцовите двойки от Торино 2006 Роман Костомаров ще претърпи няколко операции преди да му бъдат поставени протези, съобщава ТАСС и БТА.

"Роман все още има планирани няколко операции преди поставянето на протезите. След това ще премине рехабилитация, тъй като трябва да се адаптира към протезите, така че няма да се прибере скоро. Той иска да напусне болницата сам, независим човек", каза източникът на агенцията.

По-рано ТАСС обяви, че Костомаров ще остане в болницата още два-три месеца и се подготвя за протезиране.

На 10 януари руснакът беше приет в реанимация с пневмония. В продължение на две седмици беше поставен на апаратно дишане, в резултат на което кръвта се насищаше с кислород. В началото на февруари той претърпя ампутация на стъпалото на един крак и няколко пръста на ръцете. На 20 февруари стана известно, че фигуристът има спазъм на мозъчните съдове, но лекарите бързо се справиха със ситуацията.

46-годишният Костомаров спечели златен медал заедно с Татяна Навка при танцовите двойки на зимните олимпийски игри в Торино 2002. Двамата са още двукратни световни и трикратни европейски шампиони по фигурно пързаляне, както и победители във финала на сериите Гран При.