Все още продължават преговорите между НЗОК и фармацевтичния съюз за сключване на договор между тях. Пациентите не знаят до последния момент дали ще имат лекарства от утре, които за някои от тях са животоспасяващи и животоподдържащи, коментира пред БНТ д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Тя отбеляза, че предишния договор е изтекъл още в края на миналата година, преговорите са започнали късно, а в средата на март временно изпълняващият длъжността управител на касата е поискал отпадане на текстове, което е трябвало да бъде поставено като условие още в началото на преговорите.

"Пациентите не знаят дали утре ще могат да си вземат лекарствата по НЗОК, някои от тях нямат и финансова възможност да си ги закупят. В момента Здравната каса иска 2 месеца удължаване срока на действие на настоящия договор, от фармацевтичния съюз настояват за един. Ако не се постигне разбирателство, това означава, че в понеделник никой от пациентите, на които са отпуснати лекарства, реимбурсирани по НЗОК, няма да може да си ги купи с отстъпката, а ще трябва да ги заплати изцяло", каза д-р Петрова.

Тя обърна внимание, че не става въпрос само за лекарства, а също и за медицински изделия, за специфични храни, които са изключително скъпи и се покриват от Здравната каса и означава, че тези пациенти ще бъдат обречени "на един лекарствен геноцид".

Според адвокат Петрова, "големият проблем е липсата на действащо електронно здравеопазване, липсата на прозрачност в процеса както в Здравната каса, така и в самите аптеки".