Ще подема нова кауза. Когато лекарите са уверени напълно, че пациентът няма да оживее и близките са съгласни, защо трябва да се чака, а не вземат органите, докато са здрави и ще спасят други хора, пита жената

Помните ли баба Янка Морчева? 77-годишната жена от село Леденик трогна цяла България миналия декември, когато участва в телевизионната игра “Стани богат”, за да спечели пари за надгробен паметник на своя 21-годишен внук.

На 7 март 2022 г. младежът, студент по компютърни технологии, изпадна в мозъчна смърт във великотърновската болница след тежка черепно-мозъчна травма.

Близките му дариха органите и успяха да дадат шанс за нов живот на трима души.

“Така разбирам аз възкръсването. Да дариш, вместо да заровиш здрави органи да гният

в земята, ако има шанс да помогнат дори на един човек да живее. Чрез него ще живее и частица от нашия Тошко, каза тогава баба Янка пред “24 часа”.

Оказа се, че за година пенсионерката за втори път е била изправена пред огромното изпитание да дари органите на неин близък. След внука и синът изпаднал в мозъчна смърт.

Той е донорът, с чийто орган е извършена преди дни първата чернодробна трансплантация за 2023 г. във ВМА, разкри пред “24 часа” Янка Морчева.

58-годишният Ивайло Иванов, синът на Янка от първия брак, спасил мъж на неговата възраст с черния си дроб. Мъжът живеел при майка си и природената си сестра Милкана - майка на починалия Тошко, в село Леденик, но в последно време излязъл на квартира в съседното село Беляковец.

Негов приятел, нощен пазач, всяка сутрин, като се прибирал от работа, се отбивал и си пиели кафето заедно. На 22 март около 7,15 ч отваря вратата и го вижда паднал на земята в безсъзнание.

От Бърза помощ веднага дошли, но той така и не се върна в съзнание -  масивен мозъчен кръвоизлив,

казва на пресекулки баба Янка.

Ивайло имал съпруга, работела в Гърция от години. Той опитвал различни неща - първо като строителен предприемач имал фирма с 5-6 работници, но фалирал.

После ходил на гурбет в Германия, Нидерландия, но се прибрал в България.

Последния месец беше без работа и някак му се струпаха нещата, беше и с високо кръвно. Стана така, че момчето от Полски Тръмбеш, което катастрофира край Търново и почина преди дни, е внук на негова първа братовчедка. Идва си при нас в събота, преди да получи инсулта, и казва: “Боже, защо тези младите деца си заминават, а ние живеем?, спомня си последната им среща възрастната жена.

Така отново се озовали пред търновската реанимация. За втори път чули от лекарите най-мрачната прогноза.

“Приет е в кома с масивен кръвоизлив и много високо кръвно 220/150. Хипертоник, може би не е контролирал добре кръвното си. На 26 март бе констатирана мозъчна смърт.

Още в началото близките ме попитаха може ли да стане донор,

след като шансът да оцелее е минимален. Това е възможно единствено след установяване на мозъчна смърт от комисията от трима лекари и в никакъв друг случай”, разказа координаторът по донорство в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” д-р Сибила Маринова.

След установеното умиране на мозъка нещата били повече от ясни, а решението - отдавна взето. Понеже кръвта му е В (-), им казали, че е възможно дори да няма подходящ реципиент с тази рядка кръвна група, но се намерил съвместим.

Вечерта на 26 март екип на ВМА каца на летище Горна Оряховица с военния “Спартан” от състава на 16-а авиационна база на ВВС, за да извърши експлантацията на черния дроб.

Трансплантацията е започнала късно вечерта на същия ден и продължила около 7 ч. Била е технически по-сложна заради тежкото състояние на реципиента, който е бил в много напреднал стадий на чернодробно заболяване, коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил интервенцията.

От ВМА съобщиха във вторник, че в момента пациентът е в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен.

Разбрах, че другият мъж е бил много зле, извадил е голям късмет с Ивайло. Вчера (във вторник) ми се обади дъщерята, за да ме зарадва, че пациентът е приел черния дроб и е добре. За нас това е радост, намира утеха в трагедията си баба Янка. Но

не е доволна, че само един човешки живот е спасен с органите на сина й

Според нея бъбреците също били добри за трансплантация, но докато чакат развитието на състоянието му и констатирането на мозъчна смърт, станали негодни.

Казах си: “Господи, ще трябва да подема нова кауза. Когато лекарите имат пълната увереност, че той няма да оживее и близките му са съгласни, защо трябва да се чака? Трима човека щяха да бъдат спасени.

Законът трябва да се промени, поне когато близките са съгласни. Няма никакво милосърдие, никаква хуманност в това нито за човека, когото ще оставят да си умре, нито за тези, на които може да даде живот, казва Янка Морчева.

“Само черният дроб беше годен, пациентът бе с редица болести, хипертоник от 10 г. Бъбреците не бяха годни, бъбречната функция започна да се влошава. Не можем да дадем орган, който не функционира добре”, обясни д-р Маринова.

Тя за втори път е съпричастна с потресаващата трагедия и силата на духа у тези хора. Разбира реакцията на Янка, но е категорична, че законът е добър и е невъзможно да се вземат органи от жив човек, макар и шансовете му да оцелее да са нулеви.

Тялото на Ивайло все още не е погребано. Дадено е за кремиране, защото няма място в семейния гроб. Там са положени Тошко и дядо му, а баба Янка иска той да е при тях. Надяват се кремацията да стане скоро, за да може погребението да е в събота. Иначе ще остане за понеделник, защото на изборите няма как.

Длъжна съм да съм силна, защото имам цел

- да ме чуят, че законът трябва да се промени, казва Янка Морчева. Предишната цел - да спечели в “Стани богат”, за да сложи паметник на гроба на внука си, спасил трима с органите си, вече е изпълнена.

Получила е спечелените 3000 лв. от предаването и Тошко има паметник сърце с ангел.

Сложихме го на панихидата за 1 г. от смъртта му, дойдоха приятелите му, както преди.

След предаването през декември м.г. баба Янка разказа как всяка нощ се будела и започвала да мисли как да му се направи паметен знак.

Майка му има да изплаща кредит, с моята пенсия за никъде не е. Казах си, че единственото е да играя в “Стани богат”. Реших да им напиша писмо, не на мейл, а на хартия. Изпратих го в плик по пощата. Писах, че съм сигурна, че поне едни 1000 лв. ще изкарам, разказа баба Янка.

Първоначално всички у дома се подигравали, че никой няма да обърне внимание на писмото.

И днес в огромната си болка си спомня думите на Тошко: “Аз, бабо, няма да умра. Ти ще ме подариш на някого и аз ще съм жив.”

Редакцията на “24 часа” номинира Янка Морчева
за инициативата си “Достойните българи”.