Половин чаша вино на ден може да добави пет години към живота ви! Това доказва научно изследване сред близо 1400 мъже, продължило цели 40 години! Експертите са категорични, че удължаването на живота се получава след редовно приемане на малки количества алкохол.

Специалистите са достигнали до заключението, че най-препоръчителни са до две чаши бира или вино на ден. А дългогодишното сръбване на малки количества алкохол от всякакъв вид удължава живота с около две години в сравнение с въздържателите.

Изключително важно е да се знае, че благотворното влияние на алкохола е значително по-слабо при онези, които пият по-големи количества, показва изследването, публикувано във в. "Journal of Epidemiology and Community Health".

Резултатите от проучването категорично показват, че мъжете, които пият само вино или по-малко от половин чаша на ден, живеят около две години и половина повече спрямо тези, които пият бира и концентрати, и почти пет години повече от тези, които не пият никакъв алкохол.

Учените твърдят, че пиенето на вино се свързва с намалена опасност от смърт в резултат на сърдечен удар, инсулт или в разултат на каквото и да е друго заболяване.

Умереният прием на вино е полезен за сърцето, тъй като се асоциира с по-високо ниво на омега-3-ненаситени мастни киселини. Основен източник на последните е рибата и те са доказан протективен фактор за сърдечно-съдовата система.

Във връзка с това е направено изследване в югозападен Лондон, Англия, Лимбург, Белгия, и Абруцо, Италия. Със съдействието на общопрактикуващите лекари, участващите са били подложени на обстоен медицински преглед, оценка на хранителните навици през последната година, приема на алкохол.

В умерени количества виното индуцира повишение нивото на омега-3 ненаситените мастни киселини, предпазвайки до известна степен от коронарна болест на сърцето и усложненията от нея.

Според д-р Мартинет Стрепъл от Университета Угенинген в Холандия, хората, които консумират алкохол, трябва да го правят в умерени количества, една-две чаши на ден е за предпочитане при виното. Защитните ефекти на алкохола за сърцето се проявяват само при умереното пиене при мъжете в средна възраст. Прекаляването може да доведе до инциденти и заболявания като рак или цироза на черния дроб.

Статията цитира научно изследване, за ползите и вредите от алкохола се консултирайте с лекар.