Когато продължи по-дълго от 3-5 седмици, трябва да потърсите лекарска помощ, препоръчва д-р Елизабет Найденова от Здравен център „Св.Пантелеймон“

На 25 март православната църква чества Благовещение. Това е един от големите светли пролетни празници и част от Великденския празничен цикъл. Според народните поверия на този ден по-бързо зарастват всички рани и поради този факт майките пробивали ушите на малките момичета, сигурни, че няма да усещат болка. Поверията гласят още, че кукувицата се чува за първи път и това е знак за настъпване на пролетта.

„Когато пролетта настъпи, започват и промени в нашия организъм, които се отразяват на нашата кожа и коса‘‘, казва д-р Елизабет Найденова, част от екипа на Здравен център „Св.Пантелеймон“.

Пролетният косопад е факт, това е потвърдено от множество изследвания и клинични проучвания, които доказват съществуването на сезонност в падането на косата. Този вид косопад можем да твърдим, че е част от нормалния цикъл на растеж на космените фоликули и обикновено спира в рамките на 3-5 седмици. Броят на падналите косми през този период надвишава нормалния брой на ден между 50-100 косъма, посочва д-р Найденова.

Фоликулът на всеки отделен косъм преминава през 3 фази в своя жизнен цикъл - анаген (фаза на активен растеж, която трае между 2-6 години), катаген (преходна фаза) и телоген (фаза на покой) . В телогенната фаза стволът на косъма се откъсва, докато фоликулът остава в състояние на покой между 2 и 12 месеца. След това се „събужда“ и цикълът започва отначало. Цикличните дейности на космения фоликул представляват механизъм, подобен на този, чрез който бозайниците сменят козината си, за да отговорят на изискванията на растежа и сезонните промени в околната среда.

Според изследвания основната причина за загуба на коса през пролетта са климатичните условия, които влияят върху хормоналния баланс в тялото. Той пък засяга етапите на растеж на косата.

От друга страна високите температури повишават броя на космените фоликули във фазата на покой. Прекомерното излагане на слънце също може да допринесе за засилване опадането на косата през този период. Вредните UV лъчи влияят неблагоприятно на скалпа, прониквайки дълбоко, те увреждат ДНК на клетките.

Когато косопадът продължи по-дълго от 3-5 седмици, трябва да потърсите лекарска помощ. Той може да се дължи на различни заболявания или дефицити на витамини и минерали като например заболявания на щитовидната жлеза, недостиг на желязо, витамин Д, поликистозни яйчници, заболявания на съединителната тъкан, вторична реакция след прекарано вирусно заболяване, метаболитни и ендокринни нарушения.

„Лечението на косопада е дълъг процес от намиране на причината до неговото спиране‘‘, отбелязва д-р Найденова. Овладяването на този процес изисква съгласувано лечение между лекари от различни специалности в зависимост от установената причина.

Екипът на Здравен център „Св. Пантелеймон”: д-р Виктория Тасева, д-р Емануил Найденов, д-р Мариана Цанкова, д-р Владимир Костов, д-р Златка Първанова, д-р Кирил Христов, д-р Мирона Димитрова
Екипът на Здравен център „Св. Пантелеймон”: д-р Виктория Тасева, д-р Емануил Найденов, д-р Мариана Цанкова, д-р Владимир Костов, д-р Златка Първанова, д-р Кирил Христов, д-р Мирона Димитрова

Здравен център „ Св. Пантелеймон‘‘ разполага с една от най-модерните техники за диагностика на заболявания на косъма, най-добрите лекари специалисти с дългогодишен опит, отличени в „Лекарите, на които вярваме‘‘, и не на последно място – с високоспециализирана клинична лаборатория. Чрез комбинацията от тези три звена и правилното лечение спирането на косопада също става факт. Подходящата локална грижа и правилно подбраните естетични процедури за растеж и уплътняване на косъма възстановяват косата за около 5-6 седмици.

Плазмотерапията и мезотерапия представляват „златен стандарт“ за лечение на различни видове косопад. Плазмотерапията или „вампирски лифтинг“ е богата на тромбоцити плазма, която стимулира регенеративните свойства на клетките. В медицинския център разполагаме и с широка гама продукти за мезотерапия на коса, чрез която инжектираните в космения фоликул витамини, минерали и растежни фактори спират косопада и стимулират новия растеж. Извършваме лечение на себорейни дерматити, псориазис и андрогенна алопеция с помощта на химични пилинги, които представляват разтвори на различни органични киселини, намаляващи възпалението в кожата. Подготвяме пациенти за трансплантация на коса, както и ги проследяваме след извършване на интервенцията с цел запазване на транспланта.Така че не се тревожете излишно. Косопадът е обратим процес. Важното е да го спрете в началото, затова не чакайте!‘‘, обяснява специалистката.