СЗО прекратява проучване в Ирак след двете войни, защото трикратното повишение на мъртвородени и на деца с вродени дефекти било предимно по спомени на майки

Снарядите с обеднен уран, които Великобритания обяви, че може да дари на Украйна, като подкрепа във войната срещу Русия, за броени часове предизвикаха истинско цунами в международните отношения. Макар да не се водят ядрени оръжия, руският президент Владимир Путин веднага обяви, че Москва ще отговори „по съответния начин”.

Лондон обвини Русия, че разпространява фалшиви новини, защото снарядите за танковете „Чаланджър”, които страната подарява на Киев, са заредени именно с боеприпаси с обеднен уран и това не е нещо ново, тъй като се използва отдавна при различни военни операции. Включително във войните срещу Ирак през 1990-1991 и през 2003 г. 

Ако човек се абстрахира от руските опорки и апокалиптични прогнози и потърси достоверни източници, неминуемо ще попадне на един любопитен анализ на престижното медицинско издание Lancet, което трудно може да бъде обвинено в пристрастност.

Проучването е от 2012 г. и е на базата на спомени на майки от 10 800 домакинства от 18 области в Ирак. Според тях в периода 1982-1992 г. те са имали 43 387 спонтанни аборти, мъртвородени деца и раждания на деца с вродени дефекти. 

В анализа се уточнява, че само 32 на сто от тези случаи са регистрирани в болници и за тях има медицински досиета.

Независимо от това, проучването установява, че през 1988-1992 и 2003-2007 г. се наблюдава трикратно увеличение на вродените дефекти при новородени. 

От друга страна, СЗО твърди, че мъртвородените деца в периода 2008-2012 г. в Ирак са много по-малко от установените на други места. Затова според организацията са необходими допълнителни проучвания, за да се установи истината – как боеприпасите с обеднен уран се отразяват на плода и на бременните. Тук обаче е необходимо едно уточнение - реалните бойни действия приключват през 2003 г., тоест периодът от 2008 до 2012 не е съвсем меродавен. 

В резултат на започналия дебат, СЗО кани учени от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM), Лондонския университетски колеж (UCL), Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и норвежката Fafo Research Foundation, за да анализират свидетелствата на майките от Ирак и медицинските картони.

Заключението на учените е, че повечето данни се базират на спомени и малка част на официални документи, по които да се направят аргументирани изводи и препоръки.

Така проучването е прекратено и човечеството все още не е наясно как точно се отразяват на здравето и на децата боеприпасите с обеднен уран.