• Резултатът от древната практика е нулев, ако добавяте лимон или мед
  • Този “вътрешен душ” ускорява метаболизма с 20-30 процента и калориите изгарят по-бързо

Милиони хора по света следват древната практика и пречистват тялото си с чаша топла вода на гладно сутрин. Повечето от тях обаче леко я овкусяват - добавят лимон или лъжица мед. Тогава обаче ефектът за здравето е нулев.

Това доказват две нови изследвания - от САЩ и от Русия.

Пиенето на топла вода веднага след събуждане е едно от основните правила за хората, които се грижат за здравето си. Но с такива добавки водата отива първо в черния дроб. Тя се задържа там „за анализ”, така че не е възможно да измие токсините и те ще циркулират в кръвта ви още един ден, твърдят експертите по хранене.

Много е важно водата да е топла, но не да пари

Можете да я сипете в термочаша вечер и да я поставите до леглото или щом станете, да загреете чайника, за да си направите промивката преди закуска.
Специалисти съветват да започнете с една чаша топла вода на гладно, след което всеки ден леко да увеличавате дозата. В резултат на това след време ще консумирате две чаши чиста топла вода всяка сутрин.
Защо правим това? Така подготвяме стомашно-чревния си тракт за работа, стартираме цялото тяло. Стомахът няма да пропусне студена вода, преди да я затопли. Така че ако течността е вече топла, процесът на “събуждане” на тялото ще се ускори.

Терапията с топла вода преди ядене тя нарича “вътрешен душ”, който бързо разрежда изработените през нощта токсини и ги извежда от организма.
Пиенето на чиста вода без добавки е важно и защото много хора имат увреден жлъчен мехур.

Всяка вода с примеси стимулира изтичането на жлъчка, а да дразним лигавицата, не е нужно.. В същото време чистата топла вода изчиства жлъчните пътища и така допринася за по-лесно изтичане на жлъчката по-късно.

Студената вода “шокира” храносмилателните органи, предизвиква спазъм на жлъчния мехур

Това води до стагнация на жлъчката и запек. Затова студената вода сутрин не е най-доброто решение. Врялата също травмира вътрешните органи.
При температура до 40 градуса тя най-добре пречиства тялото и стимулира метаболизма.
Препоръчително е водата да се пие 10 минути след събуждане, да не е преварена и да е стояла известно време неподвижна.

Може да е филтрирана или изворна.

Закусете не по-рано от 45 минути, след като я изпиете

Традицията за водна терапия на гладно идва от Изтока. От векове в Япония практикуват ритуала “лечение с вода”, който включва 4 чаши вода всяка сутрин веднага след събуждане, дори преди да си измиете зъбите.

Тибетските монаси вярват, че този навик предотвратява много болести и удължава младостта. Според тях топлата вода поддържа енергийния баланс на ин и ян.

И традиционната медицина изтъква целебната роля, която има чаша топла вода на празен стомах сутрин. Тя помага за отмиване на токсините, които тялото разгражда по време на сън, прочиства червата и стомаха.

Стимулира се производството на стомашни ензими, намалява киселинността на стомашния сок. Това помага за по-бързо и качествено усвояване на храната. Благоприятен е ефектът върху кръвоносната и лимфната система.

Според изследванията чаша топла вода ускорява метаболизма с 20-30%. Един от резултатите е изгаряне на повече калории и съответно отслабване.
Храносмилането и чревната подвижност се подобряват и стимулират отделителните процеси в тялото –

отличен начин за борба със запека

Топлата вода отпуска гладката мускулатура, облекчава спазми в червата, намалява крампите на мускулите през нощта.

Специалисти твърдят, че редовното пиене на чаша вода на гладен стомах укрепва имунитета.
Настроението се подобрява, раздразнителността намалява, тъй като то влияе положително на нервната система.

Тази практика действа профилактично срещу заболяване на бъбреците и пикочната система, има диуретичен ефект, премахва подпухването и отоците,

сваля риска от камъни в бъбреците и пикочни възпаления

Подобрява и състоянието на кожата и косата, помага обривите да изчезнат.

Ако все пак обичате да пиете водата с лимон или подсладена мед, направете го по друго време на деня, съветват експертите.