Надявам се хората да имат сърца, казва 300-килограмовата Секулова

Девет години!

Толкова време не е стъпвала навън 300-килограмовата Христина Секулова. В навечерието на новата, 2023 година първото нещо, което 33-годишната жена от Дупница си пожелава, е здраве и да може да ходи отново.

"През новата, 2023 година си пожелавам аз и мама да оздравеем и да мога да ходя", споделя пред "България Днес" Хриси и замисляйки се по-дълбоко, продължава: "Надявам се хората да са малко по-добри и да имат сърца. Ще ми се да няма болни. Искам всички деца да имат родители, да няма насилие над тях и над животните."

Преди десетина години младото момиче преживява силен стрес, който отключва в нея биполярно разстройство. Заболяването съпътства човек цял живот и се характеризира със силни промени на настроението. Христина започва да пие лекарства. От тях психическото й състояние се подобрява, но физическото се влошава. Христина започва да трупа стремглаво килограми, които безмилостно я обездвижват.

Излишната телесна маса не позволява на младата жена да стои повече от няколко минути изправена на крака и поради тази причина е обречена да си е все у дома. Не може да излезе сама от стаята си, камо ли от къщата. Неотлъчно до най-тежката българка са нейните родители - Цветанка и Христо.

Изнасят Хриси на ръце от дома й, защото тя не може да ходи сама
Изнасят Хриси на ръце от дома й, защото тя не може да ходи сама

Тази вечер Хриси ще празнува именно с тях у дома.

"Аз съм 100% неподвижна. Не мога да отида на бар, не мога да отида на дискотека, не мога да отида никъде. Когато бях здрава, стоях до много късно и танцувах. Аз съм много музикален човек. Мечтата ми беше да бъда певица, но това си е просто мечта", усмихва се Секулова.

Семейството е преживяло не един кошмар по пътя си. Преди няколко години безпаричието ги удря жестоко. Христо и Цветанка не могат да купуват лекарства за дъщеря си и решават да изтеглят заем. Попадат на измамници, които им обещават ниска лихва, но накрая се оказва, че вместо да върнат 6000 лв., те дължат 42 хил. Отчаянието ги принуждава да продадат жилището си, за да се издължат на кредиторите. Така се местят да живеят във фургон.

Майката Цветанка е неотлъчно до дъщеря си
Майката Цветанка е неотлъчно до дъщеря си

"Христо купи генератор, за да имаме ток. За два дни изгаряше много нафта и често сме стояли на тъмно и студено", допълва Секулова. От общината подават ръка на семейството и им осигуряват общинско жилище, в което да се нанесат и да живеят нормално. Предишният собственик е оставил след себе си мизерия и разруха. Благодарение на добри хора, трогнали се от съдбата на семейство Секулови, жилището е ремонтирано. Единственият проблем на семейството остава пренасянето на дъщеря им до новия дом. На Христина й е напълно невъзможно да стигне до него сама, затова викат пожарникари, които я изнасят на носилка. Днес семейството трудно свързва двата края, но поне имат покрив над главата си.

Макар да не може да излезе от къщата си, Хриси обещава да се забавлява много. Задължително ще изчака часовникът довечера да удари 12 часа.

Повече по темата четете тук