Ново изследване показва възстановяване на мозъчните функции при възрастни пациенти

Ежедневната консумация на черни боровинки може да забави мозъчния упадък при възрастни хора и дори да обърне тенденцията при страдащи от него. Това показа ново американско изследване за ролята на този плод, съобщи в. “Дейли мейл”.

Изследователи от Университета на Северна Каролина установиха, че боровинките действат целебно на възрастни американци, които страдат от очевидни когнитивни проблеми. Тестове показват, че в много случаи мозъкът им си е възвърнал качествата, характерни за техни здрави връстници.

Засега няма лекарства за обрат на състояния, свързани с деменцията. Не е открит и надежден способ, който да забави напредването ѝ. Изводите от това проучване обаче са, че един обикновен плод потенциално може да направи това, което медицината, посветила десетилетия на изследвания в областта, не може, казва ръководителката на проучването проф. Керъл Чатъм.  

Специалистката по психология и изследвания на нервната система обяснява пред британското издание, че за опита са използвани диви боровинки от щата Мейн. Фитохимикалите в този горски плод развиват

защита срещу редица болести, включително рак на кожата и сърдечни проблеми

Тези елементи се оказват панацея и за познавателните способности на човека като мислене, учене и запомняне.

“Съединенията фитохимикали се развиват, за да защитават боровинките

от стреса на околната среда,

от вредители, гъбички, бактерии и вируси - каза членът на научния екип д-р Мери Ан Лила. – Когато се консумират от хора, те пренасят тези свои качества и върху тях.”

Изследователите, които са публикували откритието в научното списание Nutritional Neuroscience, са събрали данни от 85 души между 65 и 80 години с оплаквания с мозъчни проблеми. Други 43-ма здрави пациенти са послужили за контролна група.

След скрининг за определяне на когнитивните функции на участниците със симптоми на деменция групата им е разделена на две. В продължение на шест месеца към менюто на едните са добавяни диви боровинки на прах, а другите са получавали плацебо. След този период пациентите  отново са подложени на преглед за когнитивно здраве.

Установено е, че скоростта на обработка на мозъка им значително се е възстановила, и то до степен, присъща на здравите хора от контролната група.

Скорост на обработка – това е бързината, с която получаваме информация чрез сетивата си, обработваме я и ѝ отговаряме. Тя показва мозъчната способност да се съхранява и след това да се извиква информация.

Изследователите отбелязват, че тази скорост е ключовa мярка за цялостната мозъчна функция и нейното подобрение означава скок в общото здраве на мозъка.

Въпреки че проучването е сравнително ограничено по мащаб, д-р Керъл Чатъм вярва, че нейният екип е намерил естествено решение на когнитивните проблеми, засягащи десетки милиони хора по света.

Боровинките са достъпни почти навсякъде

и хранителните магазини изобилстват с тях в пресен или замразен вид. Ако обаче човек не може да ги намери, проф. Чатъм препоръчва всякакви плодове със синкав цвят като други видове боровинки, черно грозде, къпини, касис и др. Самата тя е включила в ежедневното си меню 2 чаши пресни боровинки или смути от тях.

Специалистката съветва всички и особено по-възрастните, които искат да поддържат мозъка си в добра форма, да консумират боровинки всеки ден дори и в много по-малки количества от нейните.  И уверява: “Яденето на диви боровинки няма странични ефекти”.

Малката черна боровинка е на челно място в класацията на така наречените суперхрани. Само една шепа от нея (около 150 г) съдържа фибри, калций, магнезий, витамини С, А, Е и К в количество, нужно на тялото, за да се чувства във форма. Вкусните зрънца са мощен източник на антиоксиданти, които пазят клетките и забавят стареенето. Редовната им  консумация играе важна роля и за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2. Флавоноидите в плода подобряват метаболизма и поддържат в норма нивото на кръвната захар. Подобряват на инсулиновата чувствителност при хора с наднормено тегло.

С богатото съдържание на манган боровинките пазят костите и ставите, те са щит в борбата с онкологичните заболявания, уверяват специалистите.

Антиоксидантният им ефект доказано помага за овладяването на различни възпаления в тялото и така блокира разпространението на раковите клетки.