Болницата в Търговище организира акция за доброволно кръводаряване, за да бъде спасена родилка.

Младата жена е родила първата си рожба тази нощ, но едновременно с това развива едно от най-тежките усложнения на ражданията – състояние, в което кръвта на пациента не може да се съсирва, обяснява в социалните мрежи началникът на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Емил Абаджиев.

Лекарят призовават всички, които могат и желаят, да дарят кръв за Стела.

Кръводаряването ще се извършва в Центъра по хемотрансфузия на МБАЛ. Основната кръвна група, от която има нужда в случая, е АБ положителна.

Акцията ще бъде утре, 26 септември, от 8:00 и 12:00 часа. Кръв мога да дарят хора на възраст между 18 и 64 години. “Нека помогнем на Стела, нека детенцето й си има мама“, призовава д-р Емил Абаджиев.

За повече яснота, началникът на АГ-отделението обяснява, че цяла нощ, няколко екипа от различни профилни специалности на МБАЛ - Търговище, са се борили да запазят живота на младата жена ѝ дадат шанс на детето ѝ - родено живо и здраво, да може да нарича някого мама. „През тези повече от 12 часа изчерпахме запасите от кръвни продукти на болницата в Търговище и на голяма част от отпуснатите ни от референтният кръвен център във Варна материали“, уточнява от профила си във Фейсбук д-р Абаджиев.

Сега родилката се намира в отделението по реанимация на МБАЛ -Търговище и за нея се полагат всички възможни и необходими грижи, предава БТА.