През последната седмица са съобщени над 5,4 милиона нови заразявания с коронавирус в глобален план, което е понижение с 24 процента в сравнение с предишния седемдневен период, заяви Световната здравна организация (СЗО). Досега според нейни данни по света са регистрирани над 590 милиона заразявания.

За последната седмица е отчетено намаляване и на новите смъртни случаи, свързани с COVID-19 – те са били над 15 000, което е с 6 процента по-малко, отколкото през предишния седемдневен период. До момента по данни на СЗО в света са регистрирани над 6,4 милиона смъртни случая.

Статистиката показва, че броят на новите заразявания е намалял във всичките 6 региона – в Африка и Европа с 38 процента, в Източносредиземноморския регион с 30 процента, в Западнотихоокеанския с 18 процента, в Америките със 17 процента, а в Югоизточноазиатския регион с 11 процента, предаде БТА. 

Увеличение на новите смъртни случаи е имало в Западнотихоокеанския и Югоизточноазиатския регион – съответно с 31 и 12 процента, а понижение или запазване на нивото е било отчетено в Африка, Европа, Източносредиземноморския регион и Америките – съответно с 33, 25, 7 и 4 процента.

Намалели са смъртните случаи във Великобритания. По данни на британските власти броят на смъртните случаи, свързани с COVID-19, регистрирани всяка седмица в Англия и Уелс, е намалял за първи път от средата на юни, което е поредно потвърждение, че настоящата вълна на вируса отслабва.

Египет съобщи, че заразяванията с коронавирус в страната са намалели с петдесет процента. Министърът на здравеопазването Халед Абдел Гафар заяви, че броят на новозаразените е спаднал наполовина, а на починалите – с 26 процента. Според министъра 98 процента от болничните легла, предназначени за пациенти с COVID-19, са свободни. По думите му 89 процента от леглата в интензивните отделения не са заети, а 95 процента от апаратите за вентилация не се използват. Той каза още, че 49,8 милиона души са получили първа доза ваксина срещу COVID-19, което е 99,6 процента от целевата група. Над 38,9 милиона човека са с втора игла, което е 73 процента от целевата група. На 7,6 милиона души е поставена бустерна доза ваксина.

Великобритания стана първата страна, одобрила ваксина срещу COVID-19, която е насочена както срещу заболяването, причинявано от първоначалния коронавирус, така и срещу по-новия вариант Омикрон. Британският лекарствен регулатор одобри прилагането на така наречената бивалентна ваксина, произведена от фармацевтичната компания "Модерна", като бустерна доза за пълнолетни.

Китайският финансов център Шанхай съобщи, че всички училища ще бъдат отново отворени на 1 септември след месеци на строги рестрикции заради COVID-19. Това се отнася за началните и средните училища, гимназиите, детските градини и яслите.

Градските власти ще изискват всички учители и ученици да си правят тестове всеки ден, преди да си тръгнат. Учителите и учениците ще трябва да преминат и 14-дневна програма за грижа за собственото здраве преди отварянето на учебните заведения.

Северна Корея отмени задължението за носене на предпазни маски и други свързани с коронавируса ограничения. Отмяната на мерките бе оповестена няколко дни след като лидерът Ким Чен-ун обяви победа над COVID-19. Задължението за носене на маски ще остане в сила единствено в районите, граничещи с Южна Корея.

Европейският съюз може да разреши комбинирани ваксини срещу COVID-19 от следващия месец, обяви германският здравен министър Карл Лаутербах. По думите му европейските агенции по лекарствата могат да разрешат използването на ваксини, които са ефективни срещу два варианта на коронавируса.

Той заяви, че очаква Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да се събере на 1 септември, за да разгледа ваксина, която да осигурява защита срещу оригиналния вирус, както и срещу варианта Омикрон. ЕАЛ вероятно ще се срещне отново на 27 септември, за да обсъди комбинирана ваксина срещу оригиналния вариант на вируса и подварианта BA.5, добави Лаутербах. По думите му Германия е осигурила достатъчни количества от двете ваксини и ще може да започне да ги доставя по места веднага след като получи разрешение.