При този тип лечение пациентът няма разрез и съпътстващия дискомфорт след операция, казват специалистите

Ендоваскуларна процедура за лечение на варикоцеле бе извършена за пръв път на 4 юни в отделението по съдова хирургия към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.

Процедурата бе направена от д-р Любослав Шкварла и д-р Константин Грудков. Пациентът е 32-годишен мъж с оплаквания от тежест, дискомфорт и болка в слабините. Установена е промяна в спермограмата.

“Процедурата по емболизация на тестикуларната вена бе извършена под рентгенографски контрол. В конкретния случай продължителността бе 30 минути и протече без усложнения.

Пациентът бе изписан два дни по-късно без оплаквания”, разказа д-р Шкварла.

Варикоцелето е заболяване, характеризиращо се с венозна недостатъчност на репродуктивната система при мъжа, което води до дискомфорт, болка и с времето стерилитет.

Лечението през годините се състои в оперативен метод, прекъсващ вената, проявяваща недостатъчност. Това е свързано с разрез, болка в следоперативния период и възможност от инфекция.

С развитие на ендоваскуларната хирургия навлизат нови методи на лечение,

даващи възможност за по-щадящо лечение и за по-бързо възстановяване.

Методът се състои в това, че по минимално инвазивен начин - убождане на дълбоката вена на долния крайник - се достига до лявата тестикуларна вена.

Същата се емболизира (запушва) посредством койл или плъг (устройства, имащи за цел да преустановят кръвотока в даден съд).

“При този тип лечение пациентът няма разрез и съпътстващия дискомфорт след операция. Може максимално бързо да се завърне към ежедневните си задачи.

Същевременно са премахнати оплакванията от болестта и рисковете от оперативна намеса”, разказват специалистите.

На 8 август в същото отделение за втори път бе извършено успешно миниинвазивно лечение на аневризма на абдоминалната аорта. След процедурата пациентът се чувства добре.

Аневризмата на абдоминалната аорта представлява разширение, което води до опасност от спукване и последваща смърт. С тази поредна процедура екипът на отделението по съдова хирургия изпълнява своята заявка и желание за предоставяне на съвременни методи на лечение за пациентите, потърсили помощ в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.

“Това е един иновативен метод в съдовата хирургия, който смятаме да утвърдим като рутинна практика в името на болницата”, коментира директорът на лечебното заведение д-р Красимир Попов.

Д-р Любослав Шкварла е роден през 1983 г. във Велико Търново. Завършва Медицинския университет в София, има специалности по съдова хирургия и здравен мениджмънт. Работил е в Клиниката по съдова хирургия към УМБАЛ “Св. Екатерина”, като асистент в МУ-София, в МБАЛ “Уни Хоспитал” в Панагюрище.   Д-р Любослав Шкварла

Д-р Любослав Шкварла

От 2021 г. е завеждащ отделение “Съдова хирургия” към МОБАЛ “Стефан Черкезов” във Велико Търново. Специализирал е в Швейцария и Германия. Член на дружеството по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология.

Д-р Константин Грудков завършва медицина в МУ-София, през 2006 г., има специалност по сърдечна и съдова хирургия. Работил е в университетска болница “Лозенец” в Kлиника по сърдечносъдова хирургия, като специализант по кардиохирургия. От 2008 г. е редовен асистент по сърдечносъдова хирургия в катедра “Хирургически болести” при МФ на СУ “Св. Климент Охридски”.

Д-р Константин Грудков
Д-р Константин Грудков
  Има сертификат по “Ендоваскуларна хирургия” и “Ултразвукова диагностика на периферни съдове”. От април 2021 г. е част от отделението по съдова хирургия на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Професионалните му интереси са насочени към заболяванията на каротидните артерии, ендоваскуларно лечение на артериалните заболявания и миниинвазивно лечение при варикоза.