Годишно през болницата минават 3000 души, казва шефът на лечебното заведение

Малкото здравно заведение изгражда инфекциозно отделение, купи и скенер

Общинските болници в Раковски, Първомай, Асеновград и Карлово успяват да се справят с кризата, като привличат лекари и пациенти.

В същото време обновяват и техниката си. Управителите им не крият, че разчитат и на подкрепата на местната власт, но най-вече на своите усилия. Нито една от тях няма дългове, работят и по проекти.

Те станаха за пример сред колегите си от другите области в страната как може да се работи в такава обстановка.

Една от тях е болницата в Раковски. Нейният управител д-р Иван Томбашки е начело на заведението от 2000 г. По специалност е невролог. Ето неговата рецепта за успешно управление.

- Пандемията от COVID и високите сметки за ток се оказаха тежко изпитание за болниците у нас, и най-вече за тези от малките общини. Как се справихте в Раковски с тази ситуация, д-р Томбашки?

- Посрещнахме пандемията от COVID в добро финансово състояние. Колегите в болницата подходиха много отговорно и всеотдайно в борбата с опасното заболяване. Не върнахме пациент.

Създадохме необходимата добра организация в новата обстановка. Пациентите се убедиха бързо, че могат да разчитат на нас в тази тежка и непозната до този момент ситуация.

Здравната каса заплащаше редовно по-скъпата пътека за лечението на пациентите с COVID. Медиците ни си получаваха навреме допълнителните пари за работа в тази обстановка, което ги мотивира допълнително.

Това ни помогна много, за да компенсираме по-малкото пациенти във вътрешното и детското отделение, които работиха с намален състав заради приема на болни от коронавирус.

- Голям проблем се оказаха сметките за ток. При вас каква е ситуацията?

- Както и при другите болници - тежка. В сравнение с миналата зима, през тази

плащахме два пъти повече за ток месечно

Това ни създаде допълнителни трудности. Наложи се да оптимизираме разходите. Помогнаха ни и компенсациите за ток, които получихме от държавата.
Така успяваме да си плащаме разходите навреме.

Скъпият ток обаче ще продължи да ни създава проблеми.

- Помага ли ви общината и с какво?

- Работим добре с общината, която е наш принципал. Ако имаме нужда от помощ, се обръщаме към нея. Гледаме да се справяме, без да ангажираме прекалено много местната власт.   Сградата на МБАЛ в Раковски

Сградата на МБАЛ в Раковски

За нас е много добре, че община Раковски ни оставя да се разпореждаме с печалбата си, която имаме през последните години. Така можем да покриваме не само разходите си, а и купуваме нова техника.

- Коя е най-новата ви придобивка?

- През миналата година закупихме с наши средства нов скенер за 360 000 лева с ДДС. Старият беше доста амортизиран, повреждаше се често и създаваше проблеми в дейността ни, като ни натоварваше финансово за ремонти.

Сега с новия апарат гледаме с голяма точност не само мозъка, а и белия дроб

на пациентите. Това увеличи допълнително желаещите да се лекуват при нас, след като се убедиха, че без да пътуват до Пловдив например, и тук могат да получат качествено лечение.

- С какви отделения и с колко легла разполага ръководената от вас болница?

- Разполагаме с 65 легла и три отделения - неврологично, вътрешно и детско.

Имаме дългогодишен опит в лечението на пациенти и хората ни се доверяват. Предпочитат високата квалификация на нашите специалисти, доброто оборудване и спокойната обстановка.

Годишно през болницата минават 3000 души. Ние лекуваме пациенти от община Раковски, която е с 28 000 жители, и от община Брезово със 7000 жители.

- Проблемът с кадрите е повсеместен. Как го решавате?

- При нас работят 13 лекари и 26 медицински сестри. Успяваме да се справим с наличния персонал. Както в повечето болници и при нас не достигат кадрите.

С лекарите нямаме проблем, разчитаме и на специалисти от Пловдив и Стара Загора, на които освен заплатите поемаме и пътните разходи. Трябва да признаем, че трудно се привличат нови кадри.

През последните години при нас постъпи на работа млада колежка педиатър, която остана да живее в Раковски. Големият проблем обаче е недостигът на медицински сестри. Трябват ни поне още 5-6, за да оптимизираме допълнително състава.

Част от тези, с които разполагаме, са в пенсионна възраст и след като напуснат, дефицитът ще стане сериозен. И сега изпитваме трудности с недостига им, когато дойде времето за отпуските.

- Явно плащате добре, след като привличате медици от други градове?

- Заплатите при нас са около и над средните в страната за медицинския персонал. Добавките за лечение на болни от коронавирус обаче отпаднаха.

Надяваме се, след като хората окончателно преодолеят страха си от пандемията, да започнат да ни посещават, както преди нейното избухване. Така от лечението им ще реализираме повече приходи за трите ни отделения и ще има допълнителни средства за нашите служители.

- Ще можете ли да постигнете изискванията на здравните власти да вдигнете основните заплати на медиците?

- Няма да е лесно, но смятам, че ще се справим. Парите не са малко-

2100 лева за лекар, 1550 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар

Мои колеги от други общински болници обаче изразиха притеснение, че няма да могат да осигурят необходимите средства и ще разчитат на помощта на местната власт и държавата.

- Какви са вашите планове за бъдещето? Смятате ли да разкривате нови отделения?

- За да се развиваме, ще трябва не само да запазваме сегашната си дейност, но и да я разширим.

Намерението ни е да открием инфекциозно отделение. Пандемията от коронавирус показа, че имаме нужда от него.

Така няма да затваряме вътрешното и детските отделения, за да приемаме там заразени пациенти. Разполагаме с необходимия терен в болницата.

Проблемът ще бъде набирането на средства. Разчитаме на cъдействието на община Раковски в изработването на подходящ проект и търсенето на финансиране.