Как да се предпазите от ухапванията?

Ако има нещо неприятно през летните месеци, то това определено са комарите. Те буквално ни пият кръвчицата и ни подлудяват с бръмченето си. Преди да се запасим с мехлеми и лекарства срещу ухапвания от насекоми, нека да разберем защо ни хапят и как да се предпазим.

Защо комарите хапят?

Нека първо разберем начина на действие на комарите. Щом кацне на повърхността на кожата, комарът прави малък отвор и отделя слюнка, която съдържа антикоагулант и протеини. Така прави мястото на ухапване безчувствено и предотвратява съсирването на кръвта.

Белтъците са чужди вещества, които задействат нашата имунна система. За да се защити, организма освобождава хистамин, съединение, което помага на белите кръвни клетки да стигнат до засегнатата област. Хистаминът причинява сърбеж, възпаление и подуване - сърби 2-3 дни.

Понякога, при първото ухапване, няма имунен отговор. Това е така, понеже тялото все още не е формирало реакция на „чуждия нашественик“. Някои хора може да не реагират на ухапванията изобщо, а други, с течение на времето да развият толерантност.

Известно е, че само женските комари хапят хората. Те се нуждаят от кръв за снасяне на яйца, т.е. за размножаване. Мъжките индивиди са вегетарианци.

За разлика от някои тропически страни с малария, у нас ухапването от комар не заплашва със сериозни последици, освен ако, разбира се, човек не е алергичен. Все пак не бихме искали досадните нашественици да ни развалят почивката и търсим начини да се защитим.

Какво може да се направи, за да се предпазим от комарите?

0 Използвайте репеленти

Най-добрият начин да избегнете ухапвания от комари е предварителната подготовка. Ако планирате разходка сред природата или на други места, където се предполага, че има комари, използвайте репелент. Можете да използвате както естествени репеленти (соево масло, масло от чаено дърво, масло от мащерка, масло от лимонов евкалипт и други), така и такива, които сте купили от аптеката.

Най-ефективните химически репеленти съдържат инсектицида DEET, пикаридин, PMD или IR3535, които са безопасни и разрешени за употреба. Има лекарства, отблъскващи насекомите, които са безопасни за бременни и кърмещи жени, както и за деца над 2 месеца. Те имат по-ниско съдържание на DEET. Пазете кожата от дразнене и избягвайте да пръскате спрейовете около очите или устата си. Репелентът трябва да бъде концентриран върху глезените, стъпалата, краката и китките, където кожата е тънка.

0 Ако имате езерце близо до къщата

Комарите се размножават само за около 14 дни в малко количество вода. Ако в двора имате езерце, пуснете в него рибки, които ядат комари, например обикновена кротушка или го третирайте с естествена бактерия, наречена Bacillus thuringiensis. Бактериите убиват ларвите на комарите, но са безвредни за хора, растения и домашни любимци.

0 Използвайте мрежи против комари на прозорците.

0 Носете светли дрехи, особено на открито.

Цветове като черно, тъмносиньо и червено се открояват и привличат насекомите. По-плътната материя и по-свободната кройка осигуряват по-голяма защита от тънките, плътно прилепнали дрехи.

0 Останете вкъщи привечер и на зазоряване.
Въпреки че комарите могат да хапят по всяко време на деня, разумно е да ограничите излизанията си, когато са най-активни. Ако все пак се налага да излизите, не забравяйте да вземете предпазни мерки.

Как да облекчим ухапването от комар?

Ако все пак ви ухапе комар, как да облекчим сърбежа? Може да отнеме време опитвайки се да разберете кое от следните средства е най-ефективно при вас. Повечето от тях могат да се използват толкова пъти, колкото е необходимо, за да се успокои засегнатата област. Ако използвате лекарства, следвайте инструкциите на етикета.

1. Почистете мястото на ухапване със спирт

Избършете бързо мястото на ухапване със спирт. Той има охлаждащ ефект, който ще амали сърбежа. Избягвайте да използвате твърде много алкохол, тъй като това може да раздразни кожата.

2. Намажете с мед върху ухапването

Медът е антисептична и антибактериална съставка, която също има свойства за заздравяване на рани. Методът не е подходящ когато сте на открито, тъй като захарта в меда може да привлече още повече комари.

3. Използвайте изстудени пакетчета чай

Способността на чая да намалява подпухване и отоци, може да е полезна не само при подпухнали очи, но и при подуване от ухапване. Накиснете пакетче зелен или черен чай и поставете в хладилник да се охлади. Поставете торбичката студен чай върху ужиленото място, за да облекчите сърбежа.

4. Приемайте антихистамини без рецепта

Антихистамините помагат за намаляване на количеството хистамин в тялото и намаляване на възпалението. Предлагат се без рецепта и помагат при сърбеж и подуване. Можете да ги приемате през устата (Хлоропирамин, Клемастин) или, за предпочитане е, да прилагате локални средства (Фенистил гел и Псило балм) върху засегнатата област.

5. Нанесете алое вера.

Доказано е, че гелът от алое вера има противовъзпалителни свойства при заздравяване на рани и успокоява сърбежа. Усещането за прохлада от гела също може да намали сърбежа. Срежете лист от растението и си направете компрес на засегнатото място или просто нанесете от сока върху ухапването.

Внимание!

Някои домашни средства срещу ухапвания от комари трябва да се използват с повишено внимание, тъй като могат да увеличат дразненето на кожата или да причинят нежелани странични ефекти като пъпки, парене, суха кожа и др. Такива са содата за хляб, сока от лимон или лайм, пастата за зъби, оцета.

При някои хора, за щастие не са много, ухапванията от комари могат да причинят тежка алергична реакция като: мехури, копривна треска, температура, подуване в ставите. Ако получите някой от тези симптоми от ухапване от комар, задължително посетете личния си лекар.

Ако ще пътувате до страни, където болестите, предавани по кръвен път, като вируса Зика и маларията са често срещани, препоръчително е да посетите лекар. Комарите могат да пренасят тези заболявания, така че трябва да си направите ваксина.

Колко дълго трае ухапване от комар?
Неприятното усещане от ухапването от комар може да продължи от няколко часа до няколко дни. Продължителността и неговите симптоми зависят от размера на ухапването и имунната реакция на организма.

Понякога ухапванията оставят следи дълго, след като сърбежът и самото ухапване са изчезнали. Това става обикновено при хора с чувствителна кожа. За да избегнете хиперпигментация, потърсете кремове с витамин С, Е или ниацинамид. Също така не забравяйте слънцезащитните кремове за местата, изложени на слънце.

Защо ухапванията от комари сърбят повече, след като ги разчешете?

Когато надраскате мястото на ухапване, това причинява още по-голямо възпаление на кожата. Тъй като възпалението причинява сърбеж на кожата, можете да влезете в затворен кръг: разчесвате – увеличава се възпалението – увеличава се сърбежа – чешете. Освен това, като продължите да разчешвате, рискувате да увредите кожата и да предизвикате инфекция, което води до още по-голям сърбеж.