Проучване показва, че синдромът най-вероятно се дължи на  по-ниско ниво на ензима BChE

Екип от педиатричната болница в Сидни, начело с майка, загубила бебето си, съобщи, че е открит потенциален рисков фактор за синдрома на внезапната детска смърт. Резултатите от изследването са публикувани в авторитетното научно списание The Lancet, предаде Би Ти Ви.

Водещ автор на проучването е д-р Кармел Харингтън, едно от децата на която е починало от този синдром. 

Липсата на достатъчно ясни отговори е част от това, което прави синдрома на внезапната детска смърт така плашещ. Той е водеща причина за смъртни случаи сред децата от 1 месец до 1-2 години.

Синдромът настъ ва внезапно и без предварителни индикации за привидно здрави бебета. Повечето смъртни случаи се асоциират с времето на сън. Кърмачета, които умират, докато спят, не показват никакви признаци на страдание. Предполага се, че те по някаква причина престават да дишат, без да се събудят.

Проучването на екипа от Сидни сравнява кръвни проби от около 600 новородени, включително 26 починали от синдрома на внезапна детска смърт.  Изследователите открили, че бебетата починали от синдрома, са имали по-ниско ниво на ензима бутирилхолинестераза (BChE). Според учените тъкмо пониженото ниво от този ензим прави уязвими някои от новородените. Знае се, че ниските нива на  BChE могат да доведат до апнея - спиране на дишането по време на сън. Ако резултатите се докажат и от други изследвания, може да започне скрининг на новородените за нивата на този ензим и да се вземат мерки при нужда.