Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт, алармират лекари

Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт, съобщават от Столичната регионална здравна инспекция. Днес се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването, информира БТА.

Доказана е връзката между затлъстяването и атеросклерозата, високото кръвно налягане, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, повишени нива на мастите в кръвта, както и намаляване на продължителността на живота с около 7-10 години. Доказано е, че при около 90 на сто от случаите затлъстяването е свързано с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност, поради което то е предотвратимо, допълват от инспекцията. При децата с наднормено тегло се увеличава трайно броят на мастните клетки, което предразполага към затлъстяване в зряла възраст.

Обиколката на талията при мъжете не трябва да е над 94 см, а при жените над 80 см, допълват от инспекцията. Обиколка на талията при мъжете над 102 см и над 92 см при жените предполага значително повишен здравен риск от инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт. С нарастване на обиколката на талията се увеличават и стойностите на кръвното налягане, добавят от здравната инспекция.

Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още в ранна детска възраст. 

Здравословното хранене включва консумация на зърнени храни, ежедневно консумиране на над 400 грама разнообразни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и
сол, постни меса, като за предпочитане са риба, птиче месо или бобови храни. Добре е да се ограничи приемът на мазнини, особено на животински, да се ограничи консумацията на захар, захарни и сладкарски продукти, сол.

За намаляване на телесното тегло са необходими и ежедневна физическа активност, както и прием на достатъчно количество вода .