Симптомите съвпадат напълно, дори лекари не се произнасят категорично без изследване

След COVID диабет, COVID мозъчна мъгла, COVID пръсти и още десетки специфични прояви на “стари” заболявания и симптоми идва и феноменът COVID глас - ларингит като част от новата коронавирусна инфекция. За него първи заговориха лекарите във Великобритания, където инвазията на мутиралите варианти на вируса започна по-отдавна. В същото време дрезгавият глас (дисфония) и загубата му изобщо (афония) са чест

симптом при всички

инфекции на горните

дихателни пътища,

по-рядко на други заболявания или в резултат на притискане от образувания в областта на ларинкса.

Данните от милиони участници в приложението ZOE COVID Symptom Study показват, че дрезгавият глас може да е чест симптом на COVID. (Вижте в инфографиката обобщена информация от споделянията.) Приложението за смартфон беше създадено като находчив инструмент заразените да се включат доброволно в “картографирането” на оплакванията и разширяване на възможностите за изучаване на вируса в движение по всички възможни начини.

Според статистическата обработка на профила на доброволците вероятността за класическа дрезгавина или загуба на глас се увеличава с възрастта. По изключение е единствено оплакване. При възрастни най-често се комбинира с главоболие и смазваща умора. При децата - пак по британски данни - има

особеност, която

досега е свързвана

с парагрипни вируси

- промяната в гласа може да се изяви с нещо подобно на симптомите на круп. Всъщност се определя като псевдокруп и според сегашните клинични наблюдения често върви в пакет с висока температура, силна отпадналост и мускулни болки.

Интервю по темата четете утре в съботните страници на вестник "24 часа" за здраве “Сила за живот”.

В авторитетния “Бритиш медикъл джърнъл” се появиха и първите публикации за нетипично дълго задържане на COVID гласа. “Трябва да направим повече, за да разберем хроничните вокални симптоми, пишат авторите - говорител и двама лекари, които имат личен опит. При тях оплакването продължава 10+ месеца.

Преди COVID

никой не е имал

проблеми с гласа,

а сега “това функционално увреждане влияе на способността да общуваме ефективно с пациенти, колеги и студенти по медицина”. Лекарите пациенти смятат, че е нужно повече да се говори по темата. Те са проучвали и групи в социалните медии на хора с подобен проблем и установяват, че той е чест, но остава на втори план на фона на много тежките усложнения от инфекцията. Изтъкват необходимост от популяризиране на опита с COVID глас, тъй като

вокалните проблеми

са очевидна част

от мултисистемно

разстройство

Според европейското епидемиологично проучване 26,8% от случаите на COVID протичат с дисфония в една или друга комбинация.

Няма никаква възможност обаче само по симптомите да се каже дали дрезгавият глас е част от проявите на новата коронавирусна инфекция, или е резултат от банално възпаление на гласните връзки или на зоната непосредствено под тях. Потвърждението или отхвърлянето зависи от изследване.

Лекар: Омикрон започва със забележима изява - сухота и жестоко драскане в гърло, несравнимо с гъделичкането от настинка

Има все повече доказателства, че омикрон се представя повече като настинка, отколкото предишните варианти. А за някои от болните един от първите потенциални симптоми е дрезгав или слаб глас, което означава, че е възможно, преди да почувствате омикрон, да го “чуете”, пише “Метро” в разгара на вълната от новия вариант.

Докато превъплъщението на вируса се разпространява бързо в света, се трупат все повече данни за по-леко протичана със симптоми, подобни на настинка. Експертите уточняват, че издайническите признаци могат да съвпадат с цялата палитра на зимните простуди - от хрема и главоболие до болки в тялото и нощни изпотявания. Другите по-чести симптоми са драскане в гърлото, кихане, болки в кръста и умора - хората описват, че се чувстват като премазани.

Американски лекари, които натрупаха повече опит с новия вариант, също обръщат внимание на различната в сравнение с преди симптоматика. “Често инфекцията започва със сухота и драскане в гърлото, което причинява остра болка при преглъщане. Това е много забележим симптом. Не е като леко гъделичкане. Пациентите казват, че чувстват гърлото си буквално като одрано”, показва практиката на д-р Хорхе Морено, асистент в Медицинския факултет в Йейл.