Не се свиква, имаме много идеи, но за съжаление засега няма чуваемост в управляващата коалиция. Каквото се предложи от опозицията - то е лошо и не се приема. В последните 3 месеца битовите сметки са нараснали 3-4 пъти. Компенсациите са крайно недостатъчни. Така коментира новата си роля на депутат от ГЕРБ-СДС бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Омикронът влезе в парламента. Един от първите, които се заразиха, е председателят на парламента г-н Минчев. Омикронът много напомня за уханския вариант. Ваксините и преболедувалите са пробити от него. Тези антитела нямат абсолютно никакво влияние върху него. Около 19% от пробите са на деца до 18 години. Даже и в предучилищна възраст има заразени вече. Границата влиза все по-надолу. Получава се това, което беше при първата вълна. Заразяват се първо децата и персонала. Ако нямаме медици, кой ще лекува болните?, коментира той.

В най-големия пик на третата и четвъртата вълна ние сме имали по-малка бройка заразени, отколкото сега за 5 дни. Не са достатъчно качествени щадящите бързи тестове, които се правят в училище. Не хващат много от болните, каза още проф. Балтов.

Интубираният пациент изисква много повече грижи. Да се разбере, че във ваксините няма нищо страшно и няма да се случи нищо лошо. Всичко това вреди на икономиката. За съжаление, вероятно ще се наложи четвърта доза. Не по-късно от петия месец трябва да се сложи втори бустер. Ако това продължава, другият вариант е да се видоизмени ваксината. С ваксинацията властите в момента изостават, добави той.

Лекари, военни, учители, според него трябва да се ваксинират задължително.

Нямаме достатъчна защита от Омикрон към момента и затова трябва да се засилят мерките, заключи Балтов.