Храненето през нощта повишава нивото на кръвната захар в човешкото тяло и създава риск от развитието на преддиабетно състояние, сочат данните от американско проучване, цитирано от изданието "Сайънс адвансис" и БТА.
Ограничаването на яденето само през деня може да помогне за поддържане на нормални нива на кръвната захар, обясняват изследователите.
В изследването на специалисти от Бостън са участвали 19 здрави, млади доброволци. Част от тях са яли през нощта, следвайки график, типичен за работниците в нощна смяна, а останалите са консумирали продукти през деня.
При участниците, които са се хранили в тъмната част на денонощието, са установени повишени нива на кръвната захар, докато при останалите не са отчетени значителни промени.
Според учените нощното хранене намалява функцията на бета-клетките на панкреаса, което се отразява на възможностите на организма да преработва захари.
При работниците, трудещи се през нощта, които обикновено спят през деня и се хранят вечер, има до 60% по-висок риск да развият диабет тип 2 в сравнение с останалите, показват изследванията. Според експертите това най-вероятно се дължи на намалената способност на тялото да обработва захарите за една нощ.