Здравните министри на страните членки на Европейския съюз обсъдиха с каква валидност да бъдат ковид сертификатите, но не са дебатирали въвеждането на задължителна ваксинация общо всички дължави, стана ясно след края на заседанието им в Брюксел, съобщава БНР.

"От самото начало заявихме, че решенията за задължителна ваксинация са от компетентността на страните-членки", каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду. Тя допълни, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изтъкнала единствено необходимостта от дебати по темата.

Кириакиду подчерта, че 1/3 от населението в ЕС не е ваксинирано. "Трябва спешно да използваме ваксините, за да затворим имунизационната пропаст. Трябва да ваксинираме възможно най-бързо колкото се може повече европейски граждани. Трябва да защитим повече хора от сериозните последствия на вируса, както и от разпространението на новите мутации. Все още в 6 страни-членки процентът на ваксинираните е под 55 на сто. Големите групи неваксинирани в различни региони или държави поставят на риск целия ЕС", сподели притесненията си еврокомисарят здравеопазването.  

Министрите са се обединили около позицията за общ подход за продължителността на "зеления сертификат", като най-застъпено е било становището за 9 месеца с включването на подсилващата доза.

Кириакиду каза, че до края на тази година се очаква разрешение за още 4 лекарства срещу ковид.

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен