Песимистичният сценарий пред света е свързан с чувствителното намаляване на ефективността на ваксините спрямо Омикрон варианта на коронавируса. Това каза Антони Рангачев, преподавател по математика в Университета на Чикаго и научен сътрудник в Института по математика и информатика към БАН, пред БНР.

„Ако това се случи, ние трябва да прибегнем до класическите мерки, ограничителни мерки, докато ваксините не бъдат ъпдейтнати. Или другият вариант, който ни е добре познат в България – ние го играем вече няколко пъти - да даваме изключително много жертви.“

Вече има региони в България, където над 1% от населението е загубено заради пандемията, посочи Рангачев и даде пример с област Силистра.

„Не е ясно кога ще навлезе Омикрон в България, може би вече е навлязъл, но това, което се случва в Южна Африка, е изключително притеснително. Има немалко данни, че новият вариант е по-заразен от Делта, но също така количеството на мутации, някои от които са известни от предишни варианти, води до предположението, че това ще намали ефективността на ваксините. Също така хора, които са преболедували Covid-19, ще бъдат уязвими отново от реинфекции. Има такива опасения“, коментира математикът.

Не е ясно дали новият вариант ще измести предишния и ще стане доминиращ, смята Антони Рангачев.

„Защото тук не е ясно дали преболедуване на Делта варианта ви предпазва от Омикрон, или преболедуване от Омикрон ви предпазва от Делта варианта. Може да се окаже, че Делта вариантът и производните на Делта варианта и Омикрон действат като два паралелни щама (варианта – бел. ред.). Има и такъв сценарий, в който просто имаме два независими щама и Делта вариантът може да остане. Не е абсолютно ясно, че Омикрон ще измести напълно Делта.“

„Делта вълната още не е приключила. Ние сме в момента в спад. Този спад има тенденция за забавяне в последната седмица и не е ясно дали няма да се установим в едно високо плато. Това е най-смъртоносната вълна засега“, отбеляза още Антони Рангачев.

„Нашите спадове са на фона на рекордна заболеваемост. Има голяма заболеваемост, която ние виждаме по смъртността - това е най-директният индикатор, защото тестването в България е доста неадекватно спрямо средните нива на ЕС“, изтъкна той в предаването „Преди всички“.