Белгия засече първия случай на новия вариант на коронавируса, предизвикал трескаво затваряне на самолетни връзки с няколко държави в южната част на Африка, съобщи БТА.

"Имаме един потвърден случай на този вариант. Това е човек, дошъл от чужбина. Той е дал положителен тест на 22 ноември", каза днес белгийският здравен министър Франк Ванденбрук  пред журналисти. Той обърна внимание, че въпросният човек "не е ваксиниран" срещу ковид.
Според вирусолога Марк ван Ранст заразеният се е върнал в Белгия на 11 ноември от туристическо посещение в Египет. Първите симптоми са се проявили при него чак в понеделник, 22 ноември.
Става въпрос за мъж на трийсетина години, твърдят фламандски медии.
Първият случай на новия, потенциално силно заразен вариант на коронавируса бе обявен вчера в Южна Африка, отбелязва АФП.
"Не знаем дали това е много заразен вариант", каза днес белгийският здравен министър.
Днес следобед Европейската комисия предложи по съвет на учени спиране на полетите от южната част на Африка. Редица европейски страни вече обявиха, че предприемат такава мярка.
По-рано днес белгийските власти решиха да затегнат от утре ограниченията заради коронавируса. Решението бе взето на фона на влошаването на епидемичната обстановка в Белгия.
Вчера страната, 88 процента от чиито жители са напълно ваксинирани срещу ковид, съобщи за рекорден брой новозаразени за едно денонощие - 23 621, както и за 36 починали.
Днес здравните власти отчетоха близо 21 хиляди нови случая на коронавирус. Още 50 заразени са починали.
От началото на пандемията в Белгия, с население от около 11,5 милиона души, са потвърдени почти 1,680 милиона случая на коронавирус. Близо 27 хиляди от заразените са починали.

Първите симптоми на пациента са се появили на 22 ноември, допълва вирусологът, цитиран от "Ройтерс". Преди това Израел потвърди, че е установил новия вариант в страната.

Великобритания, Франция, Италия и Германия са сред страните, прекъснали въздушните връзки с 6 държави от Южна Африка до изясняване на рисковете от новия вариант. За британските власти режимът ще е в сила поне 3 седмици.

В същото време в Република Южна Африка смятат, че всичко това е преиграване, за което страната плаща сметка, докато би трябвало да получава похвали за уменията бързо да установи проблема и да сподели информацията.

Вариантът, който има около 50 известни мутации и е определян като "радикално по-различен от този от Ухан", е открит чрез секвениране в съседна Ботсвана и след това - южноафриканската столица Претория. Там група студенти (засега не е известно колко на брой) си правят PCR тестове и при всичките се установява аномалия. Това кара властите да изпратят пробите в Дърбан в лаборатория за секвениране на генома.

Притесненията не са толкова за Република Южна Африка, а за това да не се окаже вариантът много опасен и да плъзне из континента, където са ваксинирани средно едва 3% от населението.