Общопрактикуващите лекари ще изписват безплатни рецепти за ковид пациенти, това решиха от Надзорния съвет на НЗОК. Здравноосигурените лица, болни от COVID-19 ще имат правото да получат рецепта от личните си лекари, не само от ковид зоните. Те ще могат да ги получават електронно.

Лекарите на първа линия ще получават по 1200 лв., вместо 1000, както беше досега, обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Второто решение на на Надзорния съвет е преразпределянето на допълнителни средства за болниците.

688 млн. лв. са разпределени като стойност на лечебните заведения до края на годината. 51 млн. трябва да се разпределят за неразплатени дейности за 2017/18 год., каза управителят на НЗОК Петко Салчев.

Вчера подписах 190 млн. лв. плащания до лечебните заведения. Месечната стойност, която могат да получат е 229 млн. Именно този остатък ще бъде разпределен всеки месец. Средно 39 млн. лв. на месец ще получат болниците до края на годината, добави Салчев.

Единственото условие е да имат не по- малко от 10% от заетите легла. Ако има десет легла, 2 трябва да са заети, за да може да получат остатъчната стойност, уточни той.

Всяко лечебно заведение, което лекува ковид, ще получи 100% стойността, която му е разпределена.

По повод искането на оставката му от Българския лекарски съюз, Салчев каза: "Не е време да говорим за оставка сега. Тя е в джоба на всеки управляващ".

Проф. Петко Салчев Кадър: Фейсбук
Проф. Петко Салчев Кадър: Фейсбук