Клетки на паметта пазят специфичното “досие” на вируса и когато той нахлуе в организма, активират имунологична програма за борба с патогена

Имате въпроси във връзка с мерките срещу коронавируса? Ще ги зададем на институциите. Изпращайте ни ги на електронен адрес onlinevgb@ gmail.com или на тел. 02 942 2680 в делничен ден от 10 до 18 часа

Въпрос: Клетъчният имунитет ли дава най-пълна гаранция срещу COVID?

Ориентирите дали сме податливи на заразяване с вируса на COVID са на няколко нива, като всяко следващо дава по-голяма увереност за защита.

Клетъчният имунитет се намира на върха на пирамидата, но той не е така лесно установим като например наличието или отсъствието на антитела.

Систематичен преглед на 150 проучвания до средата на 2021 г. за вирусоспецифични реакции на серумните антитела при хора, заразени с вируса на COVID, показва, че антителата IgM (те говорят за прясна инфекция) се откриват последователно преди IgG (те се развиват след активната фаза), като достигат своя връх между 2 и 5 седмици и намаляват в продължение на още 3 до 5 седмици след появата на симптомите.

Върховите нива на антителата IgG са между 3-ата и 7-ата седмица след появата на симптомите, като се задържат поне 8 седмици.

Тук по-надеждна мярка от количеството антитела в кръвта е колко от тях са в състояние реално да възпрат вируса - неутрализиращите антитела.

С времето обаче всички антитела намаляват. Което не означава липса на имунитет - т.нар. клетки на паметта пазят специфичното “досие” на вируса и когато той се появи в организма, активират имунологична програма за борба с патогена. След заразяване адаптивният имунен отговор е идеалният вариант за дългосрочна защита. Той включва предимно В-клетки на паметта, които произвеждат различни класове антитела за неутрализиране на вируса, и Т-клетки на паметта, които поддържат производството на антитела и също имат пряка роля в убиването на заразени с вируса клетки.