Жена, преболедувала тежко COVID-19 през месец май, преди дни влиза за планова операция в болница. Бързият антигенен тест, който се прави на място е положителен. Личният лекар поставя под съмнение този резултат и назначава PCR тест. Той е отрицателен. След разговор с Министерството на здравеопазването става ясно, че се признава само положителният резултат без значение с колко отрицателни теста разполагате. Тази история и причините за нея от първо лице в студиото на "Социална мрежа" по Нова телевизия разказва Анна Йончева, дъщерята на карантираната жена. 

Адв. Мария Петрова пояснява, че вероятно проблемът е бил в това, че в системата вече е бил регистриран положителен тест и едно евентуално въвеждане на нов - отрицателен, може да се счита за недобронамерена намеса с цел вдигане на карантината.

"Правилната реакция е да се направи още един контролен тест, да се изпрати в Националната референтна лаборатория и тогава да се вземе решение. Веднъж въведена в системата, информацията не може да бъде променяна", казва юристът.