"Издаването на фалшиви сертификати е възмутително и трябва да има чудовищни санкции и за двете страни", каза по БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското дружество по фармация.

От закона трябва да бъде преследван не само този, който издава фалшив сертификат за ваксинация, но и този, който го купува, защото "застрашава здравето на себе си и околните". 

"Получава се така, че след вземането на фалшив сертификат хората рамзислят. Пандемичната вълна се развива, но те не могат да се ваксинират в България. След като се разколебали, те не знаят какво да направят", каза проф. Мира Кожухарова, съветник на министъра.

Проф. Мира Кожухарова
Проф. Мира Кожухарова

Според нея правото на живот надвишава правото на свобода и хората, които отказват да се ваксинират, нямат право да нарушават възможността на другите да се предпазят.

"Видите ли ваксината била риск - това е грешно послание. Голяма част от тези хора имат претенции към обществото, но не спазват правилата. Какво означава, като казват "моята свобода"? Ваксинацията не е само личен въпрос и затова не приемам, че всеки сам трябва да си реши. А доколко е компетентен да вземе такова решение", добави Кожухарова.

Според нея сега трябва да се даде приоритет на грипната ваксина, а след това на трета доза срещу COVID-19. "Но нека първо хората си сложат първа и втора."

"Едно разболяване, тоест придобиване на имунитет по естествен път, води всички неизвестни дали ще попаднеш в групата на средно преболедувалите или тези, които го прекараха тежко", допълни вирусологът доц. Любомира Николаева–Гломб.

Доц. Николаева-Гломб снимка Архив
Доц. Николаева-Гломб снимка Архив

Според нея твърдението, че ваксинираните са застрашени колкото неваксинираните, е невярно. Те се разболяват значително по-малко и го изкарват значително по-леко.