Малък надуваем имплант за поставяне в гръбначния стълб може да осигури дългосрочно облекчение на хроничната болка. Той действа чрез излъчване на електрически заряди, които сигнализират мозъка да спре да възприема мъчителното усещане. След първите 6 успешни теста в експериментална среда се очаква да започнат допълнителни изпитвания.

Идеята за стимулацията на гръбначния мозък за контролиране на постоянна болка в тялото, ръцете или краката не е нова, но при класически подход ефективността е несигурна, обяснява неврохирургът д-р Дамиано Бароне от Кеймбриджкия университет. За да работят добре такива устройства, трябва да имат до 32 електрода, които се прилепват към гръбначния мозък. Това изисква сравнително голям имплант и поставяне със сложна операция под пълна упойка, носи рискове за увреждане на гръбначния мозък и предполага отстраняване на част от гръбначния стълб - фактори, които биха надвишили ползите. Сега Барон и колегите му са разработили надуваемо устройство, което, смятат, може да се постави с лека операция под местна упойка. Учените сравняват техниката с надуване на плажен дюшек. Разбира се, това е много условна образност, когато става въпрос за неврохиругия. Но пред сп. “Сайънс адванс” екипът изчислява, че рисковете от усложнения биха били като при епидуралната упойка - 1 на 100 000. 

Имплантът е от ултратънка пластмаса и златни пластини, валцувани до дебелина под 2 милиметра. Той е проектиран за лесно вкарване в епидуралното пространство (област около гръбначния мозък, която рутинно се използва за обезболяване на раждащите), след това се развива и пълни с няколко милилитра въздух. Захранва се от имплантирана батерия и се зарежда чрез индукция като безжично зареждане на смартфон.