Ваксинираните срещу Covid-19, които се налага да лежат в болница, са рядкост. Те развиват много по-малко усложнения и биват изписани много по-бързо, показват данни на болницата "Софиямед".

„За август в отделението ни под 10% от пациентите бяха ваксинирани. От 1 до 21 септември нито един. Лечението на завършилите ваксинационен курс бе много по-кратко“, каза медиц от „Софиямед“.

Постъпвали за лечение и хора само с една доза. Много е важно именно те да ограничат контактите си до 14 дни след поставянето на втората, защото чминимум след този срок те са изградили антитела. 

В света само 5% от имунизираните, все едно с каква ваксина, се заразяват и разболяват. Имунната реактивност на всеки е индивидуална. Важно е да се уточни все пак, че при имунизираните болестите, включително и COVID-19, протичат по-леко, с по-малко усложнения.

„Решаващо значение за спиране на вируса има ваксинацията. Ако стигнем достатъчен процент ваксинирани, ще живеем по-спокойно“, добави той.

По данни на болницата тази вълна засяга по-млади хора - между 30 и 50 годишни. Те са се лекували вкъщи 5-7 дни, състоянието им се е влошило и се приемат с по-тежка клинична картина от предишните три вълни.

Лечението им е по-дълго и подобрението настъпва късно. При наличие на други болести има и усложнения. Голяма част от болните в „Софиямед“ са със засегнат бял дроб, с бактериална инфекция, с повишени чернодробни ензими, с влошен или отключен диабет вследствие на COVID-19.

В началото на пандемията „Софиямед“ разкрива 200 легла. Сега са 58, но ще се увеличат веднага при нжда..