Пикът на четвъртата вълна на коронавирус у нас ще е през септември. До средата на август ситуацията ще е спокойна, проблемите ще започнат във втората половина на месеца, предсказа по Нова тв математикът проф. Николай Витанов, член на разпуснатия щаб.

"Особеностите са такива, че много рязко ще се вдигне броят на заболелите, защото делта вариантът на вируса се разпространява по-лесно. Но това означава и че рязко ще падне. Продължителността не е голяма, но пиковите стойности, които можем да достигнем обаче може да са такива, че свят да ни се завие", обясни проф. Витанов.

Той заяви, че повече в публичното пространство няма да дава средносрочни и дългосрочни прогнози и ще остави това на хейтърите. Но напомни, че наскоро е дал оптимистичен сценарий, според който в края на август болните ще са по 1500 на ден. Според песимистичния сценарий те може да достигнат и 3000. Имало и апокалиптичен сценарий, който проф. Витанов отказа да съобщи, но той уточни, че тази прогноза касае болниците. 

"Засега доминира оптимистичният сценарий, но не е малка и вероятността за другата прогноза. Тогава ни чакат нови висоти", каза проф. Витанов.

Той очаква скоро на картата у нас да се появят области в оранжево, като става дума за райони в източната част. Ако София, Пловдив, Варна и Бургас се оцветят в оранжево, значи проблемите са започнали, добави проф. Витанов.

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна - около 50%. Последната обаче не била достатъчна срещу делта варианта.

На въпрос при този темп на ваксинация у нас кога ще достигнем имунитет от 70%, проф. Витанов заяви: "Догодина през февруари месец, ако обаче всички си задържат нивото на антителата, а знаем, че те намаляват с времето, така че може и никога да не достигнем тези 70%".