III конгрес на Българската асоциация на лаборантите в образната диагностика и терапия се проведе в Търново от 2 до 4 юли. 180 делегати обсъдиха новостите в тази област.

Градът бе домакин, тъй като на предишния конгрес през 2018 г. в София, старши рентгеновият лаборант Мима Митева от болница “Д-р Стефан Черкезов” беше избрана за председател на следващия конгрес.

COVID епидемията го отложи 3 пъти за 3 години.

“Конгресът обединява рентгеновите лаборанти и всички специалисти в образната диагностика, нуклеарната медицина и лъчелечението. Целта е да се представят новостите и да се обменят опит и познания между тях.

Професията има бурно развитие. С въвеждането на нова апаратура и методики се актуализира и нивото на подготовка на лаборантите”, каза Митева. Те в много случаи сами правят изследването и трябва да представят на лекаря готови, стандартни и качествени образи.

На форума са обсъдени клинични случаи. Направени са презентации в ядрено-магнитната и компютърната томография, нуклеарната медицина, лъчелечението.

“На сесиите залата беше пълна”, каза Митева.

Обсъдено бе и мотивирането на младите да изберат професията, както и възможностите за реализация. В COVID пандемията доста хора чуха, че има специалност “Рентгенов лаборант”, заговори се, че и ние сме на първа линия. Това може би е един плюс младите да я изберат, смята тя.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов приветства участниците в конгреса.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов приветства участниците в конгреса.