Столичната колегия на Българския лекарски съюз настоява за оставка на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, писа Управителния й съвет до медиите.

Повод за нея е "арогантно изказване" на Салчев в интервю за БНР от 14 юли. В него той коментира мнение на лекар и пита: „Вие бихте ли се съгласили, от вашите пари да почерпим някоя болница с 1 млн. лева?“

"Уважаеми проф. Салчев, ние, столичните лекари, искаме да Ви кажем, че не желаем да ни черпите, докато спасяваме животи. Вашето изказване звучи подигравателно на фона на усилията, които полагаме вече година и половина. Подобно поведение от управител на НЗОК и подхвърлянето на милиони за почерпка е не само унизително, но и неморално", заявява колегията.

Административен тормоз на касата над болници, лекуващи Covid-19, тенденциозните и масови проверки, исканията за връщане на суми при пандемия по формални причини са неприемливи. Припомня се, че Covid-19 е нова болест. "Абсурдно е да се прави прецизиране на алгоритми в клинични пътеки за несъществувало досега заболяване, за което след почти 2 г. има редица неизвестни.

Финансирането на болници стана въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85% от бюджетите си независимо от броя на лекуваните. Много пъти бяхме уверявани, че финансирането е гарантирано и да работим спокойно. А сега Вие твърдите, че 11 229 200 лв. са получени в "Пирогов“ без колегите там да са работили. Цинично е да заявявате, че колегите от най-голямата спешна болница са стояли със скръстени ръце и са чакали подаяния при над 6000 души с Covid-19, за които са полагали грижи."

Лекарският съюз подкрепи колегията. "През изминалата тежка година БЛС многократно алармира за некоректно, арогантно и бюрократично отношение на НЗОК. Няма да се съгласим финансирането да бъде спряно, да бъдат връщани средства! Това отношение може да доведе до масови протести на медици в цялата страна", предупреждава съюзът.