"Министерството не е правило проверка в "Пирогов", а НЗОК. Докладът посочва към 400 случая на пациенти, които не са лежали в "Пирогов", но са били изписани основно с 2 диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. За това "Пирогов" е получил над 1 млн. лева. То идва при мен като принципал. Мога да направя 2 неща: да кажа няма проблем, всичко е наред, или да взема мерки. Единствената мярка, която министърът може да вземе, е да освободи директора. Това и направих. В доклада има предостатъчно доказателства за тежки нарушения в отчета на тези пътеки. 99% от персонала на "Пирогов" няма представа за това и не е достойно управителят да се крие зад гърба на хората."

Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров по Би Ти Ви. Всеки от тези над 400 души можел сега да си извади пожизнено решение от ТЕЛК за пенсия по инвалидност.

"Установеното от касата е безспорно. Болницата може да обжалва, но съдът ще потвърди констатациите. Трябва ли здравният министър да си затвори очите? Самият аз съм с епикриза "чернодробна цироза", макар да не съм лежал там с такава диагноза и в посоченото време. Имам копие на цялата история на заболяването си. На мен не са ми правени описаните изследвания. Аз съм един "от фалшивите пациенти".   

„Ако продължаваме да толерираме такъв тип практики, нашата здравна система никога няма да с подобри. Затова напускат младите. Виждат, че има здравна олигархия и нищо за останалите“, каза министърът.

За здравната олигархия той даде пример с директори на болници, които за 2020 г. са си определили допълнително стимулиране от 300-500 хиляди лева. "Става въпрос за държавни болници, които са затънали в дългове", подчерта Кацаров.