Американски учени уловиха мозъчните вълни на парализиран, който не може да говори. И превърнаха каквото иска да каже в текст на екран, предаде Асошиейтед прес.

До въвеждане на изобретението ще минат години, но това е стъпка към естествено общуване с болни, които не говорят и пишат. То е дело на екипа на д-р Едуард Чанг, неврохирург от Калифорнийскияя университет в Сан Франциско.

В улавянето на мозъчните вълни, за да бъде преодолян недъг, работят и други екипи. Протези, контролирани с мисъл, позволяват ръкуване или да вземане на напитка с роботизирана ръка.

Тези постижения са надградени с "невропротеза на речта". Тя декодира мозъчни вълни за контрол на говорните органи, деликатните мускулни движения на устни, челюст, език и ларинкс, които образуват звуците.

Устройството е изпитано на 30-годишен мъж, парализиран от инсулт преди 15 г.  Компютър анализирал опитите му да изрече думи като "вода" или "добре" и разграничил 50 от тях, с които могат да се съставят около 1000 изречения.

Разработката е описана в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин". В рецензия за нея невролозите от Харвард Ли Хокбърг и Сидни Кеш я наричат "новаторска демонстрация".