Еврокомисията пусна в действие Център за знания за рака. Той е част от голям план за противодействие на болестта. Представлява онлайн платформа за събиране на сведения и за координация на действията срещу болестта. Евродепутатът и член на здравната комисия Петър Витанов поясни пред БНР:

„Ще събира и предоставя актуални сведения за раковите заболявания, ще проследява тенденции при тях, ще съдейства за формирането на политики в профилактиката. Особено в България това е изключително тежък проблем. Ако в Дания 80% от жените между 50 и 70 г. си правят профилактични прегледи, в България този процент е драстично по-нисък“

Според Витанов центърът ще намали неравенството в профилактиката и лечението на рака в ЕС. „Един от елементите му е създаване на насоки за профилактика и скрининг.  Вярвам, че с новия център качеството на здравната услуга в България би се повишило, защото ще се изпълняват редица добри практики от европейските страни“, каза Витанов.

Според проф. Христо Бозов, управител на онкоцентъра в Бургас, каза, че градът е над средното европейско ниво в борбата с рака. Но има още предизвикателства, най-вече профилактиката.

„Да не се стига до диагностика и лечение на тези болести! Но когато се стигне, трябва да се направи най-доброто за пациентите. Ще работим целенасочено да повишим нивото на хирургията, на онкологията.“

Центърът ще бъде и платформа за обмяна на опит, информация и законови инициативи между лекари, фармацевти и експети в общността.