4% от раковите болести, диагностицирани през миналата година по света, са свързани с консумацията на алкохол, съобщи АФП, като цитира доклад на Международния център за изследване на рака.

Почти всички (86%) от тези свързани с алкохола онкологични болести са при "рискова консумация и препиване" (над 2 питиета на ден).

Слабата до умерена консумация (до 2 питиета на ден) се отнася до "1 от 7 случая на рак, свързан с алкохола",. Това означава повече от 100 000 случая в света за 2020 г., изтъква центърът, който е под егидата на СЗО.

Това показва необходимостта от "ефективна политика и действия за заостряне на общественото внимание към връзката между консумацията на алкохол и риска от рак и за намаляване на употребата на алкохол", коментира д-р Изабел Сорджоматарам.

Изследването е публикувано в сп."Лансет". Според него пиенето на алкохол повишава риска от 7 вида рак - на устата, фаринкса, ларинкса,  хранопровода, дебелото черво, черния дроб и на гърдата при жените.

Монголия е с най-много диагнози рак, свързани с аклохол (560, 10%). Най-малко са в Кувейт - мюсюлманска страна, в която е забранено да се пие.алкохол. Там има едва 5 такива случая.

Сп."Лансет" отбелязва, че изследването не е отчело затрудненията за здравната система и медицинските грижи по време на пандемията, които може да са довели до неточно диагностициране на болести. Изследването не отчита и връзката между пиенето на аклохол и онкогенни фактори като пушене и затлъстяване.