Най-консумираната алкохолна напитка в света в умерени количества е полезна за здравето, показва испанско проучване, цитирано от в. "Корео".

Екип от специалисти по храненето са изследвали влиянието на повечето алкохолни напитки върху здравето в периода между 2007 г. и 2020 г, предаде БТА.

Те стигат до извода, че умерената кнсумация на бира предпазва от сърдечно-съдови болести и намалява риска от диабет и остеопороза. Според тях хранителните вещества в бирата, а не самият алкохол, носят ползи за здравето.

Пиещите по 1 шише бира на ден са по-защитени в сравнение с трезвениците и тези, които само от време на време надигат халбата.

Проучването показва също, че при мъжете, отказали алкохола, има значително по-висок риск от повишена кръвна захар в сравнение с онези, които пият бира от време на време. Оттук и заключението, че пиенето на бира в умерени количества предпазва мъжете от диабет. Благоприятният ефект има при консумацията на не повече от 50 милилитра бира на ден.

Бирата намалява и риска от фрактури на костите, твърдят испанските учени. Съдържащите се в напитката съединения взаимодействат със силиция в човешкия организъм, което укрепва костите и зъбите.

Пенливото пиво повишава нивата на т.нар добър холестерол и регулира преработката на лошия, което се дължи на антиоксидантите в него.