26°C   София
 

Ако съди по трудовете му, възхвалата на свръхчовека и унищожителните му насмешки по адрес на обикновените хора, човек си представя Фридрих Ницше надменен и студен. Всъщност обаче той е бил много състрадателен и е помагал всекиму с каквото може. Философът става доброволец във Френско-пруската война и работи като санитар в болница. Той така усърдно се е грижил за ранените, че се заразил с дизентерия от тях.

Ницше е бил много болнав цял живот. Според биографията му, написана от Стефан Цвайг през 1939 г., е страдал и от силна мигрена. Пристъпите й траели със седмици и през това време Ницше имал бели зони в центъра на зрителното поле. Страхувал се е, че ослепява.

Но най-много го е мъчила дизентерията. По онова време тя не се е установявала веднага, а и не са можели да я лекуват. Цели 10 години Ницше имал силни болки в червата и това го принудило да напусне университета в Базел, където преподавал. Оттогава се издържал с малка пенсия и с редките и мизерни хонорари за книгите си, като постоянно пътувал. Лекарите казвали, че болестта му се влияе от климата. Живял е в Рим и Торино, в швейцарски курорти и в Баден-Баден. Но тепърва щяла да го връхлети много по-тежка болест.

След 40-годишна възраст Ницше се променя. Приятели забелязват, че вече стаята му, иначе педантично подредена, е постоянно разхвърляна. Гордата осанка на философа изчезва, походката му става несигурна, а речта му губи своята ярка изразителност. Преди Ницше се обличал елегантно, а сега станал мърляв и опърпан. Обърквал събития и дати, а почеркът му станал съвсем нечетлив. Ядял много сладкиши, а в миналото ги отбягвал.

Самият Ницше бил наясно, че нещо става, и се опитал да се справи с положението си. Преписвал книгите си, като следял мислите му да са логични и разбираеми. Освен това си наложил всеки ден да свири на пиано, надявайки се, че с раздвижване на пръстите ще подобри почерка си. Но болестта прогресирала.

Ницше започва да пише странни послания до канцлера Бисмарк и до кайзер Вилхелм, в които хули религията и дори немския народ. Обезпокоени, през 1889 г. приятелите му с измама го настаняват в клиника. В нея философът заявявал, че е здрав, но пък се държал неадекватно: чупел чаши в пода и се ограждал от лекарите с парчета стъкла от тях.

След 3 месеца Ницше рухнал. Според лекарите бил загубил ориентация както в пространството, така и във времето. Освен това се смятал за друг човек, макар да разпознавал хората, които му идвали на свиждане.

Тъй като бил прекалено възбуден, му давали успокоителни и да вдишва спиртни пари, които го приспивали. Прилагали и модното тогава водолечение. Но тъй като вдигал шум, често го изолирали в тапицирана стая. В крайна сметка майката на Ницше си го прибрала у дома. Той изкарва така още 10 години и умира от инсулт през 1900 г.

Тежката паралитична деменция на Ницше се е проявила толкова рано вероятно заради органични поражения в мозъка (форма на третичен сифилис или тумор). Според съвременната медицина тя би могла да се контролира, ако лечението бе започнало още при първите симптоми. Но по времето на Ницше промените в личността се смятали за чудачество.

Днес целта на лечението е да се предотвратява гибелта на невроните. Дават се препарати за подобряване на кръвообращението в мозъка, за да не се допусне инсулт. Поведението на болния се контролира с психотропни средства, антидепресанти и невролептици.няма други болести!
07/31/2021 23:45:09

От ковид, бе, глупаци. Как смеете да допускате че на този свят има или е имало други болести!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...