Бащата на Оскар Уайлд е бил известен лондонски офталмолог и хирург, който лекувал и кралското семейство. Сър Уилям Уайлд е също и основоположник на хирургията на ухото. Той разработва оперативна техника, която по ирония на съдбата по-късно е приложена на сина и на внука му (по-малкия син на Оскар Уайлд). И в двата случая твърде късно.

Не се знае кога са започнали здравословните проблеми на писателя. Но на 38-годишна възраст той отива на преглед при знаменития лекар сър Уилям Долби. От дясното му ухо тече гной и той се оплаква от намаление на слуха. Лекарят му казва, че няма нужда да прави нищо специално, само трябва да се грижи за ушите си.

През 1895 г. Уайлд е осъден на затвор за "твърде непристойно поведение с лица от мъжки пол". В килията при случайно падане той удря силно болното си ухо. Лекарят на затвора само го промива и Уайлд, който вече е много известен писател, пише жалба до министъра на вътрешните работи, че му се отказва нужното лечение. След два месеца в затвора пристига специалист по уши-нос-гърло. Той назначава промивки на ухото с карбол (течност за дезинфекция, която днес не се използва, понеже е токсична). Въпреки че лечението не е съвсем грамотно, то дава резултат и състоянието на ухото на Уайлд се подобрява.

Писателят е пуснат от затвора през 1897 г. Той се премества да живее в Париж, но болестта му прогресира. Три години по-късно Уайлд вече не е състояние да излезе от хотелската стая. Посетен е от оториноларинголог, работещ в британското посолство. Той поставя диагнозата мастоидит. Оказва се, че възпалението на средното ухо е обхванало и израстъка на слепоочната кост зад него. Лекарят предлага на Уайлд да се подложи на спешна операция.

На 10 октомври 1900 г. писателят е опериран в хотела, като е упоен с хлороформ. Изрязано е почти цялото средно ухо заедно с тъпанчето. Разрезите са оставени незашити и всеки ден се превързвали. Давали на болния и морфин заради силната болка. Но общото му състояние се подобрило.

Съвсем скоро обаче настъпило рязко влошаване. Лекарят поставил диагноза менингоенцефалит - възпаление на обвивката на главния мозък. След няколко седмици на големи мъки Оскар Уайлд умрял.

В наши дни при хроничен отит се дават обезболяващи и се назначават антибиотици. Прави се физиотерапия и се налагат загряващи компреси със спирт. Лечението е ефикасно и до възпаление на костта обикновено не се стига.