С 200 лв. се вдига бонусът за медиците на първа линия при следваща вълна. Ако заразените минат 600 на 100 000 население, за пълен работен ден в рисково отделение те ще вземат по 1200 лв. на месец, а не по 1000.

Това става с промени в методиката за изплащане на допълнителни средства на болници, ДКЦ и лични лекари в епидемичната обстановка, предложени от здравната каса. Те ще са валидни от 1 юли.

С тях се прекратява и изплащането на калпак на 1000 лв., като се въвежда коефициент. За личните лекари и ДКЦ той ще зависи от нивото на заразата, а за болниците - от броя часове, в които медикът е имал пряк контакт за лечение или диагностика на пациент с COVID.

Ако заразените са до 150 на 100 000, личните лекари ще получават по 250 лв. на месец; при до 300 - по 500 лв.; до 600 - 750 лв. По коефициента ще се определя и бонусът на сестрите на личните лекари, които досега взимаха 360 лв.

Според моментните нива на заразените ще са и парите за ДКЦ, които досега можеха да кандидатстват за месечна помощ от 30 000 лв.

Реално бонусът от 1000 лв. остава за персонала в Ковид отделенията - инфекциозните, рентгеновите и др.

За всички останали размерът на бонуса ще зависи от броя часове, в които пряко са работили с такива болни. Така например 21 работни дни в месеца, умножени по 8-часова продължителност, дават 168 отработени часа. 1000 лева, разделени на тях, правят по около 6 лв. на час. И така, ако лекар, сестра, санитар и т.н. е работил например 20 часа през този месец с COVID пациенти, ще получи бонус от около 120 лв., обясни пред “24 часа” шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров. 

Причината за промените е напрежение сред медиците заради 1000-та лв. плащани досега, все едно за колко време и по какъв повод си се срещал с болен от COVID.

“Постига се по-справедливо разпределение на тази помощ и известна предвидимост. Ако приемем, че от август влизаме във вълна, практически плащанията ще придобият абсолютно същия вид, какъвто са имали и досега. С изключение на това, че този, който е направил една консултация или е дал едно дежурство, няма да получава 1000 лв. - колкото колегата, работил в COVID отделението цял месец”, каза д-р Маджаров.

Промените в методиката предвиждат нов регламент и за изплащането на 85% от отчетената дейност на болниците през януари миналата година. Тя бе въведана през 2020 г. като компенсацията за намелната дейност заради ограничаването на плановия прием.

Досега всички лечебни заведения получаваха въпросните 85% без значение реално каква дейност за извършили, с изключение на случаите, когато този процент е надвишен. Тогава се изплаща пълната сума.

Сега, за да получат 85% от средствата си, се въвежда изискване през юли болниците да отчетат поне 50% дейност. От август - 60 на сто.

Реално обаче сега повече от болниците отчитат дейност около тези 85% и това условие няма да създаде проблем, обясни д-р Маджаров. 

То няма да се прилага и ако отново плановата дейност бъде спряна, защото тогава болниците няма как да достигнат 60%. 

Всички нови мерки ще важат от юли. За юни и бонусите от 1000 лв., и мярката за 85% ще се изплатят по стария ред.