Нова методика за финансиране на дейностите по донорство и трансплантация предлага здравният министър Стойчо Кацаров. Заплащането да отговаря на положения труд и да покрие разходи, които сега остават за сметка на болниците, цели промяната.

За целия процес по присаждане на черен дроб те вече ще получават между 85 и 92 хил. лв. според това жив или трупен е донорът. За трансплантация на сърце парите скачат от 60 на 90 хил. лв., като в тях влизат и пред-, и следоперативният период на трансплантирания, защото това лечение е съществено за успеха на операция. Повече болници вече ще могат да получават пари за дейности по идентифициране на потенциални донори в мозъчна смърт, а не само тези с разрешение от МЗ за подобна дейност, целта е да се повиши като цяло донорството.

Промени ще има и в реда за включване в листата на чакащите за трансплантация. Завишава се контролът - искат се повече документи за роднинска връзка с донорите, чужденците трябва да отговарят на допълнителни условия. Експертни комисии към болниците ще оценяват състоянието на пациента и подбора на реципиент от листите на чакащите, които ще се актуализират според състоянието им.

Пълния текст на проектонаредбите може да видите тук  и тук, както и тук и тук