Това са стойностите от пролетната вълна, през ноември приетите бяха към 7000

Учениците тръгват присъствено през септемви, а големите обекти ще се затварят само в краен случай. Прагът е 9000 приети с коронавирусна инфекция в болниците.

Това предвижда планът за действие на здравното ведомство при нова вълна. Миналата есен строги мерки влязоха в сила при по-ниски стойности - към 7000 души в болница. Над 9000 имаше при тазгодишната вълна през март.

Вчера представянето на плана бе отложено, но съветникът на служебния здравен министър Стойчо Кацаров - проф. Мира Кожухарова, анонсира мерките пред БНР. Епидемиоложката е част от екипа, разработил плана.

Той въвежда няколко критерия за различни по строгост мерки - брой заразени (със съответни прагове до 200, до 500 и над 500 на 100 хил. население), процент положителни проби, каква част се нуждаят от болнично лечение и пр. При всички случаи нямало да има затваряне на градове и махали. Залага се на това, че реално преболедувалите били към 1/3, както и на продължаващата ваксинация.

След като в представения миналата седмицата анализ на причините за рекордната смъртност у нас бе посочено, че един от проблемите е бил липсата на “чисти” болници, сега планът на МЗ предвижда при нова вълна да се запазят основните им функции и да не се затварят напр. травматологии и неврологии. Но да има изолационни стаи за заразени пациенти, в които те да се лекуват и от основните им заболявания. Личните лекари ще бъдат по-оперативно включени, защото много от хората могат да се лекуват вкъщи, каза още проф. Кожухарова.