36°C   София
 

Здравният министър Стойчо Кацаров смята, че на българите не са им нужни стимули за ваксиниране срещу COVID-19. Достатъчна трябва да им е мисълта, че чрез ваксините ще запазят здравето и живота си, казва той.

Властите в други държави обаче са измислили интересни насърчения, за да накарат хората да се имунизират.

Кокошки, крави, платен отпуск, дори апартамент за милион долара - това са наградите, които се предлагат от Тайланд до Индонезия и Хонконг за колебаещите се да се ваксинират в Азия.

Вече месец нараства заболеваемостта в Югоизточна Азия заради по-заразни варианти на вируса и властите започнаха да предлагат участие в лотарии за ваксинирани.

В тайландския окръг Мае Чаем, където повечето хора са скотовъдци, има томбола за крави, която се оказа хит, разказва Ройтерс.

"Това е най-добрият подарък, който съм получавал", каза 65-годишният Инкхам Тхонгкхам. Той спечели едногодишна крава, струваща 10 000 бати (320 долара), след като се ваксинира.

В томболата вече втора седмица се разиграват 27 крави. И ето че над половината от 1400-те жители на окръга са се записали за имунизация.

В Тайланд, с население 66 милиона, ваксинирани с поне една доза са едва 4,76 млн.

Много хора в Азия не искат да се имунизират. Широко разпространена дезинформация и несигурност подхранват колебания за безопасността и ефикасността на ваксините и безпокойство от религиозно естество.

В Хонконг, където епидемията е под контрол, властите са притеснени, че поради ниския процент ваксинирани има опасност от епидемичен взрив на по-заразен вариант.

Ваучери за пазаруване, самолетни пътувания и ново жилище за 10,8 млн. хонконгски долара (1,4 млн. щатски) са сред предлаганите награди в лотариите за ваксинирани.

Някои браншове вече предлагат платен отпуск на имунизираните. Един частен спортен клуб обаче използва наказания, не награди. Дал указания на служителите си да се ваксинират до края на юни, иначе се лишават от бъдещи материални стимули, повишения и увеличения на заплатите.

Дори в тежко ударени от коронавируса страни като Индонезия властите пак срещат трудности да разсеят страховете от ваксините.

Страната е отчела над 1,9 млн. заразени и 53 280 умрели. Проби от кръвен серум в последно време обаче показват, че действителното разпространение на COVID-19 може да е 30 пъти по-голямо.

"Страхувах се, че ако бъда ваксиниран, ще умра веднага. После имаше и по-притеснителни новини, че тази ваксина съдържа свинско", каза Асеп Сапудин, 67-годишен жител на Чипанас в Западна Ява.

Мюсюлмани са над 85% от инднезийците. Много от тях се питат дали ваксините са халал, тоест позволени от исляма.

Според властите е особено трудно да бъдат убедени по-възрастните, че ваксините са безопасни и халал. Както и в Тайланд, и те са прибегнали към поощрения с добитък - кокошки за всеки, който се ваксинира.

"По-старите отказват ваксиниране по редица съображения, някои уж искат, но не идват, някои се страхуват", каза шефът на местната полиция Галих Априан. "Затова награждаваме (ваксинирането им) с пилета."

Само 5% или 8,8 млн. души са напълно ваксинирани в страната, далеч под целта от 181,5 млн. до края на годината.

В САЩ пък вече има двама щастливци, спечелили по 1 млн. долара от лотария в Охайо. Тя е само ваксинирани. Освен паричната премия, всяка седмица се дава и по една стипендия за колеж на млад жител на щата.новия световен ред в следващ етап
06/19/2021 19:15:58

Скоро ще обърнат тоягата - локдауни, маски и мерки за неваксинираните. Снайперисти със спринцовки като тези за дивите животни, на всеки ъгъл. Насъскване на ваксинраните срещу неваксинираните като на последните ще им се вменява автоматично вина

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...