Каква е целта на прозяването? Дали при сънливост тялото не се опитва чрез прозявка да направи нещо?

Да, човек се прозява, когато е уморен и му се спи. Но той се прозява и сутрин, като се буди от дълъг нощен сън и е съвсем отпочинал. Хората се прозяват и от скука, от глад, когато са разтревожени или когато имат да правят нещо ново.

И за да е съвсем пълна мистерията около прозявката, тя е и заразна. Щом някой около вас се прозее, и вие на минутата се прозявате. Дори четенето за прозявката кара човек да се прозява. Ето, в момента вие вероятно вече се прозявате.

Причините за прозявки за твърде, твърде много. Който ще скача с парашут, казва, че се прозява тъкмо преди скока. Полицаи казват, че се прозяват, когато може да стане напечено.

Физиологичната обосновка на прозяването си остава абсолютно неясна. Все още не е регистриран никакъв ефект от него. Напълно възможно е изобщо да няма ефект.

Допреди около 30 г. науката обясняваше прозявката като рефлекс на тялото да поеме отведнъж голямо количество въздух, за да повиши нивото на кислорода в кръвта. И наистина, 70-80% от получилите исхемичен инсулт вследствие на мозъчен глад за кислород заради стеснените им артерии, в седмицата преди удара са започвали да се прозяват по много.

Въпреки това тази кислородна хипотеза бе изоставена, тъй като бе опровергана със серия експерименти през 1987 г.

Според една от днешните теории прозявката е механизъм за охлаждане на мозъка с цел е да го поддържа бдителен. Нейната механика включва дълбоко поемане на въздух с мощно разчекване на челюстта, последвано от поемане на една малка порция въздух и бързо затваряне на челюстта. Всичко това трае 6 секунди. Задейства се дори при нищожно отклонение нагоре (0,1 градуса) от идеалната за мозъка температура от 37 градуса. Сборният ефект е повишен кръвен приток в черепа, който има разнообразни последици, включително охлаждане на мозъчната кора.

Затова виждаме лъвът в саваната да лежи, често да се прозява и да изглежда сит, доволен и ленив, както и подобава на царя на животните. Всъщност обаче той се прозява именно за да е нащрек и да дебне притаен за плячка - някоя минаваща наблизо антилопа.

Щом телесната температура се повиши, човек изпитва умора и става сънлив. Това може да е причината за вечерните прозявки - начин на съпротива срещу съня и опит да се поддържаш буден и да си нащрек. А при заспиването има чувствителен спад в телесната температура, така че може би прозяването е начинът, по който тялото по-лесно извършва прехода от будно в спящо състояние.

Ако е така обаче, защо прозявката е заразна? Един от групата да се прозее и след него го прави цялата група. Освен това е установено, че по-състрадателните хора (а именно жените) по-лесно се влияят от чужди прозявки. Томографски изображения на мозъка показват, че докато човек гледа нечия прозявка, в мозъка му се активира центърът за социалното общуване. Дори кучетата се прозяват в отговор, щом видят, че се прозяват стопаните им и дори непознати за тях хора. Заразната прозявка е регистрирана и при много други животни.

Всъщност прозявката е обединител на животинското царство. Почти всички гръбначни животни се прозяват. Сред хората не се прозяват само кърмачетата, аутистите и шизофрениците.

Вероятно прозявката е заразна, за да служи за координирано заостряне на вниманието на цялата група. Тя е средство за синхронизация на менталното състояние на нейните членове с цел те да бъдат нащрек за външни заплахи. Няма друг начин това да се постигне толкова бързо.