Преболедувалите COVID-19 да се въздържат скоро след оздравяване от отпуски с дълги полети и смяна на часови пояси, препоръча руският имунолог Владислав Жемчугов, цитиран от ТАСС.

"Добре е да се избягват рязката смяна на климата и продължителните полети. Ако искате да отидете в Тайланд, предстои 9-часов полет и смяна на часовите пояси. Това е натоварване, стрес. А за преболедувалите е по-добре да почиват на своята географска ширина ", съветва ученият.

Според Жемчугов имат значение колко тежко се е боледувало, дали има пост-ковид синдром и особеностите на организма. "Ако някой има нарушения в паметта или нещо подобно, по-добре да не ходи никъде. Да отиде в местен санаториум, да мине курс по рехабилитация. Ако всичко е наред, нека пътува, но да се консултира с лекар.

За всеки втори над 50 г. има риск от постковид усложнения. Желателно е няколко месеца след оздравяване да не пътува, казва инфекционистът Евгений Тимаков.

"Ако има съпътстващи болести, рискът е с 50% по-голям. Затова на хората над 50 г. месец след оздравяването не се препоръчва да пътуват, да сменят климата, да отиват на места, където е горещо и са възможни повишение на налягането, топлинни удари, рязка промяна на налягането при излитане и кацане", каза той.