Разширение на сърцето е болестно състояние, при което сърцето се уголемява и разширява, увеличава своя обем, без да засилва своята дейност, и обратно - тя намалява в резултат на изтощение на сърдечния мускул.

Причини. Сърцето се увеличава и разширява при сърдечен порок, повишено кръвно налягане, хроничен нефрит, хронични белодробни заболявания, особено у стари хора - бронхит, бронхиална астма, туберкулоза и др. Обикновено в началото то успява да се справи с повишеното натоварване, но постепенно тези възможности се изчерепват и настъпват сериозни смущения в сърдечната дейност, а и в целия организъм.

Признаци. Те са различни според степента на сърдечното увреждане. В началото болните лесно се заморяват, имат задух при физическо усилие, сърцебиене, болки в сърдечната област. Понякога имат нощни пристъпи от задух. Явяват се отоци по краката, черният дроб се увеличава. По-късно посиняват устните, ушите, крайниците, задухът е постоянен, отоците се разпространяват.

Предсказание. Неблагоприятно.

Предпазване. Да се отбягват причините, които го предизвикват.

Лечение. Необходим е пълен физически и душевен покой - строг постелен режим. Болните се оставят на лека храна с мляко, плодове и зеленчуци, варени или печени картофи, течностите и солта се ограничават. Задължително лечението се провежда от лекар специалист, в някои случаи се налага бърза медицинска помощ.

В началото на лечението се дава очистително или се прави топла клизма най-добре с чай от лайка (38С). След това при запек - клизма с 500 г топла вода. Всекидневно сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло (с продължителност, докато е приятен на болния), последван от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване.

Преди обяд при желание и възможност болният да си направи коремна баня (32-38С за 10-15 мин) или пък коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода; държи се два часа.

Редовното и правилно дълбоко дишане сутрин, обед и вечер преди ядене, а също и преди лягане по 10-15-20 пъти е много полезно.

При сърцебиене или сърдечна мъка болният да лежи в легло и на сърдечната област да си поставя студени компреси, които да сменя всеки 1/2 час, а в по-сериозни случаи да направи и казаното при сърцебиене.

През време на пристъпите да се прибягва до баня на лявата ръка до рамото. Освен това болните с разширено сърце трябва да избягват усилените физически движения. Ала и почивката е вредна, защото води към затлъстяване. Трябва да се правят леки физически упражнения до първите признаци на умора.

Да се избягват вълненията. Да не се пие кафе, чай, спиртни питиета и да не се пуши.

Вътрешно. Да се пие или а) чай от изтравниче - 10 г от прясната билка се запарват като чай със 100 г вряща вода; пие се сутрин, обед и вечер по 1 кафена чашка преди ядене; или б) отварка от цветовете и плодовете на белия глог - 1 с. л. в 500 г вода се вари 10 минути; пие се, както чаят; или в) отварка от исландски лишей, глог, бъзов цвят и дилянка - взема се след ядене в съчетание с едно от по-горните средства.

Диета. Храната трябва да бъде природосъобразна (безмесна), лека, невъзбуждаща, лесно смилаема и предимно растителна. Непосредствено след ядене болният вместо десерт да взема и по 1 ч. л. смес от балканска чубрица, мащерка и мед. Приготвяне: от чубрицата и мащерката се взема по 1 с. л., а от меда 2 с. л. и се разбъркват добре. След нея може да се взема и по 1/2 кафена чашка кафе от семките на глога.

Вместо вода болният да пие малко вода с лимон или да утолява жаждата си с плодове.

Самовнушение. Болният трябва да вярва в лечението и да има бодър дух.

Най-важното при лечението на тази болест са спокойствието, почивката и постоянните лекарски грижи и надзор.