Под разрив на сърцето се разбира разкъсване на сърдечната мускулна стена. При нормално състояние на сърцето разрив не може да стане, а при болестно състояние, когато мускулните влакна са изгубили своята еластичност.

Причини. Най-често настъпва при увреждане на сърдечния мускул в резултат на хронично възпаление, атеросклероза или инфаркт на сърцето. Разривът на сърцето се явява най-често след вдигане на тежки предмети, физическо усилие, силно вълнение.

Признаци. Повечето пъти заболяването поразява лица, които на вид са здрави и червендалести. Такъв човек обикновено мигновено пада като безжизнен труп или го намират някоя сутрин мъртъв в леглото. Има случаи, когато болният усеща изведнъж силни болки в сърцето, придружени от невъобразима сърдечна мъка, струва му се, че нещо в сърцето му се е разкъсало. Лицето му побледнява и се изкривява от болки, кожата му става студена, бледна и се покрива с лепкава пот, ръцете и краката му изстиват, болният припада, пулсът му става доста слаб, едвам се долавя и болният умира.

Предсказание. Разривът на сърцето се последва в повечето случаи от моментална смърт; обаче има случаи, когато болният може да живее няколко часа, дори 1-2 дни.

Предпазване. За предпазване от разрив на сърцето трябва да се избягват всички причини, които могат да го предизвикат. Това трябва да се спазва особено от хора със слабо сърце; те трябва бездруго да избягват силната преумора, да вдигат тежки неща, да правят дълго време гимнастика и спорт.

Предразположените към атеросклероза (затвърдяване на артериите) да не ядат месо, а да се хранят изключително с природосъобразна храна. Лятно време не бива да отиват на море, нито на места, по-високи от 600 метра над морското равнище. Трябва да водят редовен живот, ежедневно да правят коремна баня (35-30С за 5-10 минути) или да си поставят вечер преди лягане коремен компрес, натопен във вода (26С), а след това затопляне и дълбоко дишане 5-10 пъти.

Да не пушат, нито да злоупотребяват със спиртни питиета. Да избягват големите вълнения и грижи и да се пазят от преяждане и препиване.

Първа помощ. Необходимо е по спешност да се извика бърза медицинска помощ. Природното лечение не познава средства, с помощта на които да се преодолее смъртта. Всичко, което може да се направи, е да се облекчат последните минути на болния. За тази цел той трябва да се сложи да легне на гърба си в леглото и да се отстрани всичко, което може да наруши неговия душевен и физически покой; по-нататък да се слагат на сърцето му студени компреси (20С); а на краката (до коленете) и ръцете (до лактите) - "мокри чорапи".